Complimentendag: een klein compliment, een groot voordeel

22.02.2022

Op 1 maart is het complimentendag! Een dag waarop je iedereen die het verdient in de bloemetjes zet. Toch? Dat raden wij alleszins aan, want het vraagt weinig moeite én het biedt alleen maar voordelen. Dus kruip in je pen, toetsenbord of smartphone en laat je maar eens goed gaan. Of doe het gewoon face to face. Enne, ook na 1 maart doen complimentjes deugd! We doen de voordelen uit de doeken aan de hand van de geluksdriehoek.

Goed voor jezelf én je relaties

Heb je al gemerkt dat je jezelf blij voelt als je iemand een compliment geeft? Dat komt omdat je je aandacht op een positieve manier op de mensen rond je richt. Want complimenten komen vaak voort uit een dankbaar gevoel voor dingen die anderen voor je doen. Heeft je partner zich uitgesloofd in de keuken om een super-lekkere lasagne voor je te maken? Dan mag je zeker uitgebreid zijn kookkunsten loven. Of zit je tot over je oren in het werk en helpt je collega een handje door een paar dossiers van je over te nemen? Dan is een complimentje absoluut op zijn plaats.

Je dankbaar voelen zorgt ervoor dat jij je beter gaat voelen. En als je de persoon die iets voor je deed bedankt of een compliment geeft daarover, versterkt dat ook jullie relatie. Het maakt duidelijk dat jullie beiden dezelfde dingen belangrijk vinden in de relatie en zorgt ervoor dat jullie er opnieuw zullen zijn voor elkaar in de toekomst.

Stel jezelf dus regelmatig de vraag ‘Waar ben je dankbaar voor?’ Zo bouw je aan het bouwblok ‘Goed omringd zijn’ uit de geluksdriehoek. Heb je moeite om je dankbaar te voelen? Met deze oefening leer je hoe je een dankbaar gevoel oproept.

Complimentje voor jezelf? Ken je sterktes!

Niet alleen je beste vriendin, je buurman of je oma verdienen een compliment. Vergeet jezelf ook niet! Stel jezelf de vraag: ‘Waar ben je trots op?’ Zo werk je aan het bouwblok ‘Jezelf kunnen zijn’ uit de geluksdriehoek. Want de manier waarop je naar jezelf kijkt, bepaalt voor een groot stuk de mate waarin je jezelf kan zijn. En dus ook je geluk.

Daarvoor is een optimistische blik nodig. Die helpt je het goede te zien in jezelf en in anderen. Het gaat ook over je gevoel van zelfwaarde. Dat wordt steviger door het kennen van je sterktes. Het gaat niet zozeer over wat je kan, maar eerder over geloven dat je met bepaalde situaties om kan gaan. Door je sterktes te kennen én ze in te zetten in verschillende situaties, voel je je niet alleen goed in je vel, maar krijg je ook meer impact op je omgeving. Met deze oefening leer je je sterktes kennen.

Elke dag complimentendag

Een compliment kan alleen zijn effect hebben als je het ook hoort, opmerkt en in ontvangst neemt. Hoe ga jij om met de complimenten die je krijgt? Geloof je ze? Wuif je ze weg? Of minimaliseer je ze? Deze oefening helpt je om beter om te gaan met complimenten.