Waar ben je dankbaar voor?
Als je er eens even bij stilstaat, zijn er vast heel wat dingen om dankbaar voor te zijn. Je vriend die de helft van die koek voor je spaart. Je lievelingslied dat plots op de radio komt. Dat onverwachte telefoontje van je beste vriendin om te vragen hoe het met je gaat … Geluk zit in kleine dingen. Dingen om dankbaar voor te zijn.
Een positieve blik op de mensen rondom je
Je aandacht op een positieve manier op de mensen rond je richten, en niet op jezelf, maakt blij. Je dankbaar voelen voor dingen die anderen voor je doen, meeleven met hun situatie en zelfs anderen vergeven wanneer ze je pijn hebben gedaan … Het zorgt er allemaal voor dat jíj je beter gaat voelen. Bovendien worden je relaties er beter van. Een voorwaarde om dankbaar, medelevend en vergevend te zijn is dat je oprecht nieuwsgierig bent naar hoe het is om die andere te zijn.
- Je dankbaar voelen over iets dat iemand deed en die persoon daarvoor bedanken maakt jullie relatie sterker en intiemer. Het maakt duidelijk dat jullie beiden dezelfde dingen belangrijk vinden in de relatie en zorgt ervoor dat jullie er opnieuw zullen zijn voor elkaar in de toekomst.
- Medeleven hebben betekent je bezorgd voelen over het lijden van iemand anders, en die persoon willen helpen. Medeleven zorgt ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen met elkaar en elkaar meer zullen helpen.
- Vergiffenis betekent dat je iemand vergeeft voor pijn die hij/zij heeft veroorzaakt. Vergiffenis kunnen geven herstelt je relatie en betekent ook dat je zelf je boosheid en pijn een plaats hebt kunnen geven. Uiteraard is dat niet op zijn plaats in toxische situaties, zoals bij partnergeweld.
Hoe kan je meer dankbaarheid, medeleven en vergevingsgezindheid voor anderen kweken?
- Doe vriendelijke dingen voor anderen zonder specifieke reden. Onderzoek toont aan dat dat een van de meest betrouwbare manieren is om jezelf ook beter te voelen.
- Schrijf een brief aan iemand om te vertellen dat je die persoon dankbaar bent en waarom.
- Houd een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Op momenten waarop je je somber voelt, kan je lezen welke dingen je leven mooi maakten de afgelopen weken.
- Stuur een mailtje om een collega, vriend of kennis te bedanken. Of schrijf een brief.
- Maak tijd. Onderzoek toont aan dat we het minst medelevend zijn wanneer we gehaast zijn.
- Ga op zoek naar dingen die je gemeenschappelijk hebt met de ander, en naar dingen die je kan herkennen in de situatie waarin de andere zit. Stel dat een vriend verdriet heeft over het verlies van zijn kat, maar dat je zelf niet van katten houdt. Ga dan op zoek naar wat je wel herkent in die situatie. Zoals het verlies van je eigen huisdier toen je jonger was, of het verlies van een persoon uit je leven. Zoek dus naar de dingen die alle mensen gemeen hebben: de behoefte om door anderen aanvaard en graag gezien te worden, het verdriet wanneer we iemand verliezen die we graag zien of wanneer een relatie op de klippen loopt, de angst om niet voor je gezin te kunnen zorgen, de frustratie wanneer je pech hebt ...
- Luister, en reageer vooral niet te snel. Houd je oordelen, kritiek en oplossingen even voor jezelf. Zeg niet te snel “zo erg is het allemaal niet” of “zet je erover”. Zoek niet te snel naar oplossingen. Luister naar de andere en zeg dat je hoort wat die je vertelt, dat je ziet dat hij/zij verdriet of pijn heeft, dat je ziet dat hij/zij boos is. Stel open vragen zoals “Wat bedoel je als je zegt dat …", “Kan je me daar meer over vertellen?” … Vraag na of je het juist begrijpt.
- Wanneer iemands gedrag je stoort, stel jezelf dan de vraag waarom die persoon zich zo gedraagt. Misschien heeft hij of zij zelf stress? Of zit hij of zij in een moeilijke situatie? Probeer je in te beelden hoe het is om in die persoons schoenen te staan.