Misschien denk je soms dat er helemaal niets is om trots op te zijn. Maar ho ho ho: dat denk je helemaal verkeerd. Want je hebt véél sterktes, alleen heb je daar misschien zelf niet zo veel aandacht voor. Onze tips? Denk positief over jezelf, vertrouw erop dat je hét verschil maakt voor anderen en weet dat je kan groeien. Ontdek er hier meer over.

Positieve mindset

Hoe je naar jezelf en naar de wereld kijkt, bepaalt hoe je je ontplooit en hoe goed je je in je vel voelt. Mensen hebben het nodig om zelf de regisseur van hun leven te zijn, zelf beslissingen te nemen, en een impact te hebben op hun omgeving. Daarbij is je mindset – je manier van denken en kijken – van belang. Drie aspecten spelen een erg belangrijke rol: een optimistische blik, de overtuiging dat je een verschil kan maken in je leven en dat van anderen, en het geloof dat mensen veranderen doorheen hun leven.

  • Een optimistische blik betekent dat je optimistisch naar jezelf, naar anderen én naar de wereld kijkt. Een optimistische denkstijl helpt je het goede te zien in jezelf en in anderen. Het gaat ook over je gevoel van zelfwaarde. Dat wordt steviger door het kennen van je sterktes. Het gaat niet zozeer over wat je kan, maar eerder over geloven dat je met bepaalde situaties om kan gaan. Door je sterktes te kennen én ze in te zetten in verschillende situaties, voel je je niet alleen goed in je vel, maar krijg je ook meer impact op je omgeving! Bovendien helpt optimisme om je doelen te behalen, omdat mensen met een optimistische kijk zich harder inspannen. Het helpt dus om persoonlijk te groeien. Het gaat zeker niet over alles gewoon rooskleurig zien, maar over objectief naar jezelf kijken en zeggen “dit zijn mijn goede kanten, en dit zijn de dingen waar ik aan moet werken”.
  • Overtuigd zijn dat je een impact kan hebben is ook nodig om dingen succesvol te ondernemen. Ons vertrouwen in onszelf om dingen te leren of te veranderen is vaak fragiel. Wanneer iets niet lukt of wanneer we negatieve feedback ontvangen, krijgen we soms het gevoel dat we iets niet kunnen. Geloven in je eigen kunnen bepaalt hoe we doelen en taken aanpakken. Het bepaalt onze motivatie om uitdagingen aan te gaan en om door te zetten wanneer het moeilijk wordt. Het is de brandstof die nodig is om dingen te leren en te veranderen. Dit geldt zeker wanneer het gaat over hoe goed je zelf denkt met tegenslag en stress om te kunnen.
  • Een andere overtuiging die bijdraagt aan je welbevinden, is of je denkt dat je kwaliteiten en tekortkomingen onveranderbaar zijn en deel uitmaken van wie je bent, of juist niet. Wanneer je gelooft dat ze onveranderbaar zijn, is de kans groot dat je jezelf alsmaar wil bewijzen en bevestiging gaat zoeken. Als je overtuigd bent dat je eigenschappen onveranderbaar zijn, is de kans groot dat je jezelf en anderen vaak beoordeelt en jezelf evalueert en vergelijkt met anderen. Maar als je gelooft dat je kan evolueren en veranderen tijdens je leven, dan zijn je eigenschappen een startpunt voor je ontwikkeling. Dan geloof je dat je kwaliteiten kan trainen door je in te spannen. Dat je kan veranderen en groeien door oefening en ervaring. Deze groeimindset geeft mensen zin om te leren, en minder angst om fouten te maken. Met deze mindset ga je op zoek naar informatie die je kan gebruiken om te leren en te groeien.

Hoe krijg je meer geloof in ons kunnen? Hoe kan je optimistischer denken?

  • Praat niet alleen over moeilijke ervaringen, aanvaringen die je had op het werk, dingen die je onterecht of teleurstellend vindt. Babbel ook over leuke dingen! Zo help je jezelf deze positieve gebeurtenissen beter te herinneren en deel je een leuk moment met anderen door erover te vertellen. Vraag jezelf en anderen “Wat is er vandaag gebeurd dat positief was, dat goed liep, dat je blij maakte?”.
  • Doe nieuwe ervaringen op, ga naar plekken die je niet kent, leer iets nieuws. Zo maak je het gamma strategieën die je kan inzetten om problemen op te lossen groter.
  • Maak een mentale voorstelling van hoe je situaties of uitdagingen zou aanpakken als je vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden om ermee om te gaan. Wat zou je doen? Hoe zou je je gedragen? Hoe zou je eruitzien? Hoe zouden anderen aan je zien dat je vertrouwen hebt?
  • Ga op zoek naar succeservaringen. Ervaren dat je iets kan, zorgt er onmiddellijk voor dat je meer gelooft in jezelf. Je kan je eigen kansen op succes verhogen. Dat doe je door grote taken op te splitsen in kleine haalbare stapjes en door te beginnen bij de stappen die je al kan. Zo kan je snel voelen dat dingen lukken, en besef je dat je eigenlijk al goed bezig bent.
  • Vul succes anders in. Stap af van het idee dat je moet kunnen lopen voor je kan kruipen. Zie vaardigheden als iets dat groeit, niet iets dat je gewoon hebt of niet hebt. Ga na hoe je nadenkt over je successen: denk je telkens wanneer dingen goed gaan dat dit te maken heeft met dingen buiten jou, of dat het toeval is en een uitzondering? Kijk naar wat jij gedaan hebt om die successen te behalen.
  • Ga op zoek naar jouw sterktes in verschillende contexten:
    • In je relaties: wat vinden anderen leuk aan jou? Waarom zijn ze graag bij je?
    • In je persoonlijkheid: wanneer ben je vrolijk, vriendelijk, eerlijk?
    • In hoe anderen je zien: wat waarderen anderen in jou? Welke complimenten hoor je wel eens?
    • Op het werk, het huishouden of op school: waar ben je goed in? Bij welke taken of vakken vergeet je dat je aan het werken bent? Waarvoor komen anderen bij je aankloppen voor hulp of advies?
  • Zie hoe je die sterktes ook in andere domeinen kan inzetten.
  • Kijk naar anderen die slagen, naar anderen die het ook moeilijk hebben en toch doorzetten. Want als zij het kunnen, dan kan jij het ook. Zien hoe anderen die iets gelijkaardigs proberen als jij positieve ervaringen opdoen en resultaten halen, helpt. Ga dus op zoek naar mensen die dezelfde doelen hebben als jij.
  • Moedig elkaar aan. Weten dat je beslissingen, inspanningen en keuzes gezien, gehoord en gewaardeerd worden, helpt ons om te focussen op de vooruitgang naar ons doel en minder op de uitdagingen en obstakels.
  • Maak een lijst van de dingen die goed gaan in je leven. Hoe doe je dat? Wat doen anderen goed en wat krijgen zij voor elkaar? Wat kan jij daarvan gebruiken?
  • Hou je stress en angst onder controle. Het is normaal om stress te voelen wanneer je nieuwe dingen uitprobeert. Maar wanneer je te veel angst hebt, werkt het intelligente stuk van je brein minder goed. Je angst moet dus naar beneden. Zoek manieren om je te ontspannen.