Eindejaar en goede voornemens: stoppen met roken?

21.12.2021

Een nieuw jaar is een nieuw begin. Goede voornemens maken betekent voor veel rokers: een nieuwe stoppoging doen en nogmaals het beste van zichzelf geven om van deze stoppoging echt hun laatste te maken

Maar hoe dan?

Meer dan 70% van de rokers probeerde al eens een keer te stoppen met roken. Gemiddeld heeft men 5 à 7 rookstoppogingen nodig om écht van het roken af te komen. Telkens opnieuw proberen is dus de boodschap.

Iedereen stopt op zijn eigen manier

De één stopt met de hulp van medicatie, de andere op eigen houtje en nog een ander met de hulp van een tabakoloog. Kortom, ieder zijn rookstopproces is uniek. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen. Hier vind je alvast enkele mogelijkheden.

Eén van de mogelijkheden is de e-sigaret mét nicotine. Hoewel de perceptie van de e-sigaret bij velen negatief is, is dit onterecht. Want rokers kunnen er hun voordeel uit halen.

In Knack verscheen een interview met Gezond Leven waarin enkele misvattingen worden rechtgezet. In het interview wordt onder meer ingegaan op het essentiële onderscheid tussen tabak en nicotine. Elke roker zou dat onderscheid moeten kennen en ernaar handelen.

Lees hier het volledige artikel.

Aanmoediging is key

Moedig rokers die je pad kruisen aan om die moeilijke stap te zetten. Maar doe het op de juiste manier! Vertel de roker dat het een heel goede beslissing is, maar praat rokers geen schuldgevoel aan. Wijs hen niet met het vingertje. Dat lokt alleen maar weerstand uit. Probeer je te verplaatsen in de positie van de roker. Vaak is zijn houding tegenover roken heel dubbel. Roken betekent zowel plezier als ellende en verslaving. Lees er hier meer over.

Lees meer over: