Hoe stoppen met roken?
Meer dan 70% van de rokers probeerde al eens om te stoppen met roken. Je bent dus zeker niet alleen. Gemiddeld hebben mensen 5 à 7 rookstoppogingen nodig om echt van het roken af te komen. Hoe je het precies aanpakt, kies jij natuurlijk zelf. Wij geven je hier alvast enkele mogelijkheden.
Stoppen met roken met een rookstop-app
Met wat digitale steun kan je je kans vergroten om het niet-roken vol te houden. Er bestaan verschillende apps die helpen bij het stoppen met roken. Maar welke kies je best? Welke app is een goede?
Rookstopmedicatie
Als je stopt met roken krijgt je lichaam plots geen nicotine meer binnen. Maar na al dat roken is je lichaam wél gewoon aan die verslavende stof. Gevolg: je krijgt zin om te roken. Medicatie zoals nicotinepleisters, Champix®, Zyban® … kan hierbij helpen.
E-sigaret als rookstopmiddel
De e-sigaret met nicotine kan een efficiënt hulpmiddel bij een rookstop zijn. Dat stellen internationale onafhankelijke onderzoeken en de Hoge Gezondheidsraad. De gevolgen voor de gezondheid op lange termijn zijn nog ongekend, maar de voorlopige onderzoeksresultaten zijn positief.
Begeleiding bij een tabakoloog
Wist je dat je rookstoppoging 4 keer meer kans op slagen heeft als je begeleid wordt door een tabakoloog dan wanneer je het zonder hulp doet? Jullie spreken regelmatig af en bekijken samen hoe je moeilijke momenten kan overwinnen.
Allen Carr
Deze methode bestaat uit één sessie van ca. 6 uren, gegeven aan een groep van ca. 10 personen. In een Allen Carr-cursus leert de roker anders naar roken kijken, nl. zoals een niet-roker. De methode richt zich niet op het motiveren om te stoppen en het aanleren van vaardigheden om te stoppen, maar wel op het verlagen van de motivatie om te roken. Er wordt ook opvolging voorzien via telefoon en/of e-mail. Rookstopmedicatie wordt niet gebruikt in deze methode.
Begeleiding via de telefoon
Als je belt naar 0800 111 00, het gratis nummer van Tabakstop, kom je terecht bij een erkende tabakoloog aan wie je al je vragen kan stellen over (stoppen met) roken. De telefoonlijn van Tabakstop is bereikbaar tussen 15 en 19 uur.
Op eigen houtje stoppen
Geen hulp nodig tijdens het stoppen? Ook dat kan. Jij kiest tenslotte zelf hoe je wilt stoppen met roken. Weet wel: als je stopt zonder hulp is de kans dat je opnieuw begint groter dan als je stopt mét hulp. Toch liefst alleen stoppen met roken?
Stoppen met roken kan best een opgave zijn. En vaak lukt het ook niet van de eerste keer. Of heb je ondersteuning nodig van één van de zes erkende rookstopmethoden.
En dat is helemaal oké. Onthoud vooral dat de aanhouder altijd wint. Op zoek naar inspiratie en tips voor jouw rookstoppoging?
Lees dan zeker de getuigenissen van deze ex-rokers.