Goede voornemens om gezond te eten? Do’s & don’ts

04.01.2021

Je kent het wel. We klinken op het nieuwe jaar en maken ineens enkele goede voornemens: die extra (corona)kilo’s wegwerken, gezonder eten … Maar even eerlijk: hoe vaak slagen we in ons goede-voornemens-opzet? Het feit dat we vaak élk jaar opnieuw dezelfde voornemens maken, zegt al veel. Niet getreurd, met onze tips haal je jouw voornemens dit jaar misschien wél.

Goed begonnen, half gewonnen

Maak jij dit jaar goede voornemens? Check dan eerst even of ze wel haalbaar en concreet genoeg zijn. Je gedrag veranderen doe je niet in één vingerknip. Wie haalbare en concrete doelen vooropstelt, vergroot z’n slaagkansen op lange termijn. Eet je normaal elke dag een koek als tussendoortje? Dan is het een goed idee om die te vervangen door een lekker stuk fruit of een handje onbewerkte noten. Ga niet ‘all the way’ van vandaag op morgen, maar kies voor een geleidelijke switch. Vervang die koek eerst twee keer per week door een stuk fruit. Lukt dat goed? Pas dan je doelen stap voor stap aan en wie weet kan je binnenkort dat stuk fruit niet meer missen.

Wil je zelf aan de slag? Lees meer over het opstellen van haalbare doelen en maak je voornemen concreet.

Ook onze vervangboodschappen inspireren je om haalbare en concrete doelen op te stellen. Eet je vaak wit brood? Vervang die door volkorenbrood. Gebruik olie in de plaats van boter. Of ga eens voor ongezouten noten in plaats van borrelnootjes. Het zijn kleine veranderingen, maar ze maken écht een groot verschil.

Een terugval?

Heb je een moeilijk moment en lukt het je (even) niet om je gezonde eetgewoontes vol te houden? Dat is oké. Je eetgewoontes veranderen doe je niet zomaar. Het is een parcours van vallen en opstaan. Wees niet te streng voor jezelf en laat de moed niet zakken. Heb of had je geen topdag vandaag? Morgen is er weer een nieuwe dag om verder te gaan met je gezonde eetgewoontes. Laat die ene terugval je vooruitgang niet ongedaan maken. Wie streeft naar een gezond voedingspatroon mag gerust af en toe eens ‘zondigen’. Verwen jezelf dagelijks met lekkere en gezonde voeding. En gun jezelf af en toe een minder gezonde uitspatting. Maar niet te vaak en niet te veel.

Vind je het moeilijk om met een terugval om te gaan? Onze tips helpen je daarbij.

Blijf gemotiveerd

Is de motivatie om gezond te blijven eten soms ver te zoeken? Ook dat is heel normaal. We worden allemaal wel eens overvallen door verleidingen (uit je omgeving), emoties, stress of food cravings. Gezond wíllen eten is dan soms niet genoeg. Toch kan je leren omgaan met zulke situaties.

Benieuwd hoe? Duik in onze tips.

De invloed van je omgeving

Je hebt haalbare en concrete doelen opgesteld en bent supergemotiveerd. Vergeet niet dat ook je omgeving een invloed kan hebben op jouw plannen. Het is goed om daar bewust mee om te gaan. Zowel je fysieke als sociale omgeving spelen een rol. Door je omgeving gezonder in te richten, maak je het voor jezelf gemakkelijker om voor de gezonde keuze te gaan. Enkele concrete voorbeelden: zet de koekendoos uit het zicht, plaats een glas water op je bureau of gebruik kleinere borden. Betrek ook je sociale omgeving in jouw proces en leer omgaan met groepsdruk of opmerkingen van anderen.

Graag wat meer tips? We lijsten ze op voor de fysieke omgeving en de sociale omgeving.