Je geluksgevoel een boost geven? Trek de natuur in!

21.03.2024

Wie wel eens met blozende kaken en helemaal uitgewaaid is thuisgekomen van een stevige wandeling, weet het al: de natuur is een uitstekend hulpmiddel om je hoofd leeg te maken en je geluksgevoel een boost te geven. Om het belang van de natuur, en van bossen in het bijzonder, te benadrukken, riepen de Verenigde Naties al in 2012 21 maart uit tot Dag van het Bos. Wil je nóg meer van de heilzame effecten van de natuur genieten? Doe dan eens een gelukswandeling en hou volgende tips in het achterhoofd.

Laat je gedachten dwalen

In de natuur zijn er minder prikkels die je aandacht vragen, waardoor er in je hoofd nog ruimte is om je gedachten te laten dwalen. Je kan tegelijk genieten van die vallende blaadjes en toch nadenken over bijvoorbeeld de slechte schoolresultaten van je kind. Dat lukt niet zo goed wanneer je boodschappen doet of een meeting voorbereidt. In die situaties moet je er immers met je hoofd bijblijven, waardoor er geen plaats is voor andere gedachten. In een groene omgeving kan je wél rustig reflecteren over problemen en daardoor vind je er meestal ook sneller een oplossing voor.

Trek de stekker er even helemaal uit

De natuur haalt je uit de dagelijkse sleur. Je wordt er even niet herinnerd aan verplichtingen en doelen. Als je een strandwandeling maakt of door het park wandelt, krijg je het gevoel er even helemaal uit te zijn. Je ervaart een verbondenheid met alles wat leeft en het lijkt alsof je opgaat in een groter geheel. Op zo’n moment kan je makkelijker relativeren en de dingen in het juiste perspectief zien. Onze zintuigen moeten ook even niet op scherp staan, in tegenstelling tot wanneer we bijvoorbeeld op een drukke weg lopen. Dat maakt dat onze ‘aandachtsvermoeidheid’ vermindert als we in de natuur zijn. En dit al na 15 à 20 minuten.

Geef stress geen kans

Een natuurlijke omgeving heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel, waardoor we minder stress ervaren. Door te ontspannen verlaag je de hoeveelheid cortisol – het stresshormoon – in je lichaam. Tegelijk wordt het gelukshormoon serotonine geactiveerd. Dit stofje is belangrijk om depressieve gevoelens te voorkomen. De natuur bevordert dus je mentaal welbevinden of ‘geluk’. Dat is ook het uitgangspunt van de gelukswandeling. Tijdens zo’n wandeling ontdek je stap voor stap wat mentaal welbevinden is en hoe je het kan verbeteren.

Kom tot rust

Natuur en groene ruimtes doen je spontaan meer bewegen en spelen, wat op zich al goed is voor de mentale gezondheid. Maar er is meer. Omdat de mens deel uitmaakt van de natuur, zijn we als het ware geprogrammeerd om natuurlijke landschappen rustgevend en herstellend te vinden. Die liefde gaat terug naar toen we nog leefden als jager-verzamelaars. In die periode had de mens een voorkeur voor savanne-achtige landschappen. Die boden een weids uitzicht en hadden toch voldoende bosjes of struikgewas om achter te schuilen bij gevaar. Vandaar dat we ons meer op ons gemak voelen in weidse en groene omgevingen. En wie zich op z’n gemak voelt en niet continu op z’n hoede is voor gevaar, kan gemakkelijker zichzelf zijn, wat één van de bouwblokken van de geluksdriehoek is.

Pluk al die gratis gelukstofjes

Vitamine D zorgt ervoor dat we ons gelukkiger en energieker voelen. En die vitamine haal je volop uit de zonnestralen die op je bol vallen tijdens een tochtje in de buitenlucht. In de natuur vind je ook nog ‘gelukstofjes’ of bacteriën en fytonciden. Die zorgen net als vitamine D voor minder ontstekingen en een betere immuniteit. Zelfs indirect maakt de natuur ons gezonder. Bomen zorgen immers voor verkoeling en dempen het geluid, waardoor je ’s nachts beter kan slapen. Ze verbeteren ook de luchtkwaliteit, wat een zegen is voor onze luchtwegen.

Geniet van de mensen om je heen

Mountainbiken, joggen, wandelen of afspreken met je bestie is heel wat leuker in een park of een bos dan tussen de auto’s en de huizen in de stad. Op die manier zet de natuur ons ook aan om sociale contacten te leggen. En misschien nog belangrijker: die sociale verbondenheid, je goed omringd voelen, geeft ook je geluksgevoel een enorme boost. Wist je trouwens dat kijken naar bomen (zelfs door je raam!) ook al kan zorgen voor een goed gemoed en minder piekeren? Probeer het even uit als de natuur vandaag wat verder weg lijkt!