Lazy day: waarom helemaal nietsdoen je gelukkig(er) maakt

10.08.2024

Zou je ook eens een dag helemaal níks willen doen? Dan is dit het moment, want vandaag is het ‘lazy day’ of ‘luilekkerdag’. En voel je vooral niet schuldig over je luiheid. Luieren heeft immers heel wat voordelen: het maakt je creatiever en je bent beter uitgerust, waardoor je een beter geheugen hebt en minder stress ervaart.

Zelfs als we eigenlijk niets hoeven te doen, vinden we het meestal toch moeilijk om een keer echt lui te zijn. Alsof het in onze genen zit om altijd maar als bezig bijtjes rond te zoemen. Op luilekkerdag moet dat even niet, want 10 augustus is een ode aan het nietsdoen. Het is hét moment om onze innerlijke luiheid te omarmen, het schuldgevoel veroorzaakt door een gebrek aan productiviteit van ons af te schudden en te genieten van de edele kunst van het absolute nietsdoen. Lazy day zet onze snelle, altijd actieve wereld eventjes stil en herinnert ons aan hoe waardevol rust en ontspanning zijn voor ons geluksgevoel. Het helpt ons om de bouwblokken van de geluksdriehoek in evenwicht te houden.

Luiheid maakt creatief

Want luiheid is dan wel des duivels oorkussen, het heeft ook heel wat voordelen. Weten wat je wilt, wat belangrijk en betekenisvol voor je is, zijn belangrijke aspecten van een gelukkig leven. En luiheid kan hierbij helpen, hoe vaak het ook wordt afgekeurd. Soms is iemand ook niet lui, maar bewaart hij zijn energie liever voor dingen die echt van tel zijn. Luie mensen zijn meestal goed uitgerust en plukken de vruchten van voldoende slaap, zoals een beter geheugen, minder stress, een grotere aandachtspanne en minder ontstekingen. Luiheid leidt ook tot creativiteit en diep nadenken: het activeert het DMN (default mode network) van de hersenen, wat creativiteit en diepgaand denken bevordert.

Luiheid creëert ruimte

Onze maatschappij is prikkelverslaafd: we scrollen liever op onze smartphone dan dat we even alleen zijn met onze gedachten. Prikkels van buiten leiden je af, waardoor je vergeet naar binnen te kijken. Daardoor sta je niet meer stil bij essentiële vragen als: hoe gaat het met me? Wat voel ik? Waar heb ik behoefte aan? Door even niets te doen, creëer je ruimte om je te laten meevoeren door die stroom van gevoelens en ideeën. Zo geef je ook een plek aan minder aangename gevoelens en zal je je positieve emoties intenser ervaren. En dat zijn belangrijke elementen uit ‘je goed voelen’, een bouwblok van de geluksdriehoek.

Luiheid leidt tot grootse ontdekkingen

Luiheid helpt ook om in het moment te leven: als je niets doet, ga je je vermaken met wat er op dat moment voorhanden is. Dat kan gaan over dagdromen tot verhalen verzinnen over de wolken die voorbij drijven. Zonder verveling zouden er ook tal van uitvindingen niet gebeurd zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan George de Mestral, die tijdens een wandeling in de natuur ontdekte dat de vruchten van de grote klit aan zijn broek bleven ‘klitten’. En zo werd de klittenband geboren. Hard werken en bewust uitrusten – work hard, play hard - zijn nauw met elkaar verbonden, het ene houdt het andere in stand. Even een snipperdag nemen helpt ons om geestelijk en fysiek op te laden en zorgt ervoor dat we productiever zijn. Daarom is het belangrijk om te weten welke activiteiten je energie kunnen geven.

Nietsdoen, hoe doe je dat?

  • Vermijd elke vorm van planning, dat is de sleutel tot nietsdoen.
    • Ga niet alleen maar non-stop tv kijken. Bewuste rust is rust die psychisch uitdaagt, die je helpt om je gedachten los te laten en die je fysiek en mentaal oplaadt. Een fysieke activiteit helpt je om creatief denken te stimuleren. Zo is wandelen ideaal om je onderbewuste de tijd te geven om over problemen na te denken. Charles Darwin liet naast zijn huis zelfs een wandelpad aanleggen voor zijn middagommetjes. Hij noemde het zijn ‘denkpad’.
    • Train jezelf in nietsdoen. Als je rust beschouwt als een vaardigheid, zal je er ook de waarde van inzien.
    • Ontkoppel je van technologie. Echte luiheid betekent loskomen van de dagelijkse sleur. Zet je telefoon uit, zodat je niet verleid wordt tot scrollen. Negeer je e-mails, vermijd sociale media en de druk om je luiheid op beeld vast te leggen.

    Luie activiteiten (als het moet)

    Als je absoluut niet kan niksen, probeer dan deze activiteiten:

    • Ga dobberen in een rivier en laat je stroomafwaarts meevoeren. Of ga met een drijfband in het zwembad liggen.
    • Luister naar ontspannende muziek of een podcast.
    • Dagdroom en laat je gedachten afdwalen.
    • Blijf zo lang mogelijk in bed.
    • Ga wandelen in de natuur.

    En of je nu de dag in bed doorbrengt, op de bank hangt of gewoon naar het plafond staart: geef jezelf vol overtuiging de toestemming om vandaag heerlijk lui te zijn. Zet je wekker uit, leg je telefoon het zwijgen op en omarm het plezier van helemaal nietsdoen. Want in een wereld die nooit stopt, is het meest luie dat je kunt doen soms ook het dapperste.