Waar krijg je energie van?
Een enery bar! Ja, dat ook. Maar hier gaat het eerder over de fut, de pep, de kracht die je vooruit stuwt. Een lachend gezicht, een dankbaar persoon: dát geeft je energie. Maar ook onaangename gevoelens kunnen je energie boosten. Echt waar. Hier ontdek je hoe dat allemaal werkt.
Het belang van aangename én onaangename gevoelens
Iedereen wéét dat je blij voelen fijn is. Maar aangename gevoelens zijn meer dan gewoon leuk: ze zijn ook belangrijk voor je geluksgevoel. Aangename gevoelens beschermen je tegen de negatieve effecten van stress, en hebben een gunstige impact op je mentaal functioneren en denken. Ze helpen je om situaties anders te bekijken, om creatieve oplossingen te vinden, om je vriendschappen te versterken … En ze geven energie om dingen te doen die we leuk vinden. Tevredenheid zorgt ervoor dat we ontspannen en alert zijn. Interesse, vreugde, enthousiasme en blijheid zorgen ervoor dat we mensen en ervaringen opzoeken en ons ervoor openen. Op die manier zorgen aangename gevoelens in het heden voor nog meer aangename gevoelens in de toekomst.
Minder mensen weten dat ook onaangename gevoelens belangrijk zijn. Dat zijn de zogenaamde negatieve emoties, zoals kwaadheid, verdriet, stress en angst. Zulke gevoelens ervaren is niet leuk, maar het zijn wel belangrijke signalen. Ze vertellen ons dat er iets scheelt en geven de energie om er iets aan te doen. Kwaadheid helpt om terug te vechten wanneer iemand je onrecht aandoet of over je grenzen gaat. Verdriet vertelt je wat belangrijk voor je is en doet je troost zoeken. Ook meer complexe gevoelens zoals jaloezie, schaamte en schuld horen tot deze categorie. Zo kunnen schaamte- en schuldgevoelens je helpen om je relaties en vriendschappen te behouden of versterken, bv. door je te verontschuldigen voor iets wat je liever niet had gezegd of gedaan. Bovendien is het onmogelijk een leven te hebben waar je niet met tegenslagen, verlies of lijden te maken zal hebben. Ook om doelen na te streven, relaties te onderhouden over een lange tijd, je talenten te ontwikkelen … moet je negatieve gevoelens (tijdelijk) kunnen verdragen.
Kwaadheid, verdriet, angst en andere negatieve gevoelens zijn dus heel normaal. Wanneer je te veel van die gevoelens ervaart, wanneer ze je overweldigen of je ze te vaak voelt zonder reden, helpen je ze niet echt verder. Dan moet je manieren vinden om die gevoelens minder scherp te ervaren. Hoe je dat doet, lees je in het stuk rond de ‘oranje bol’. Het gaat om evenwicht zoeken tussen aangename en onaangename gevoelens, zodat je kan genieten van de aangename gevoelens en je niet laat omverblazen door de onaangename. En dat je uit beide kan leren.
Hoe kan je zelf meer aan emoties hebben?
Aangename gevoelens:
- Wees nieuwsgierig en volg je interesses. Mensen zijn leergierige wezens. En nieuwe dingen leren die we interessant vinden, maakt ons blij. Dat hoeft niets enorms te zijn. De kunst zit erin met een nieuwsgierige blik naar het alledaagse te kijken en te genieten van de dingen die je opmerkt. Zoals een landschap zien, een boeiend gesprek hebben, een interessant artikel lezen …
- Sta open voor ervaringen en andere mensen.
- Koester leuke momenten en zeg ook tegen jezelf en tegen anderen “wat een leuk moment”. Zo kan je geest even stilstaan bij het feit dat je aan het genieten bent.
- Herbeleef leuke momenten, door erover te vertellen of door erover te praten met de mensen die toen bij je waren.
- Maak tijd voor activiteiten die jou een goed gevoel geven: een koffie gaan drinken met vrienden, luid zingen, een wandeling maken, rustig de krant lezen, gaan joggen …
- Schrijf elke dag drie dingen op die je meemaakte en waarvoor je dankbaar bent.
Onaangename gevoelens:
- Onaangename gevoelens moeten ook ruimte kunnen krijgen, al is dat niet leuk. Deze gevoelens negeren of onderdrukken werkt niet: ze verdwijnen er niet door. Ze vinden hooguit een andere uitweg. Soms moeten negatieve gevoelens gewoon kunnen bestaan, zonder dat je ze probeert weg te jagen door jezelf af te leiden, te scrollen door je Facebook-feed, een pint te drinken of ruzie te maken. Soms moet je gewoon toelaten dat je je rot voelt, en tegen jezelf zeggen: “Ik voel me rot nu.”
- Probeer met nieuwsgierigheid naar deze gevoelens te kijken: waarom ben je zo verdrietig, boos, nerveus? Gevoelens zijn richtingwijzers die aangeven wat voor jou belangrijk is. Want negatieve emoties signaleren dat er dingen niet goed lopen.