Wat vind je belangrijk in je leven?

Weten wat je wilt en waar je voor staat is een belangrijk aspect van een gelukkig leven. We willen namelijk allemaal dat ons leven ertoe doet, dat het betekenis heeft. Hier bij stilstaan en erover nadenken is een belangrijke eerste stap.

Betekenis in grote en kleinere dingen

Als mens willen we voelen dat ons leven ertoe doet. Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis. Betekenis kunnen geven aan het leven bezorgt mensen kracht bij traumatische gebeurtenissen. Als je een betekenis in je lijden kan vinden op zulke momenten, kan je er zelfs door groeien als persoon.

Het hoeft niet altijd over grote gebeurtenissen te gaan. Soms zijn het juist kleinere dingen, zoals je eenzaam voelen, lichamelijke klachten die je vroeger niet had, verjaardagen, op pensioen gaan of een studiekeuze maken. Zulke gebeurtenissen zijn sleutelmomenten. Ze bieden een kans om stil te staan bij wie je bent en wat je wil in het leven. Maar ook daarvoor kan je meer zin aan je dagelijkse leven geven. Dat zal je niet alleen sterker maken op moeilijke momenten, maar je ook gelukkiger maken in je dagelijkse leven. Elk moment is dus een goed moment om te pauzeren en je leven te her-evalueren. Dat doe je door je deze vraag te stellen: “Ben ik tevreden met hoe ik mijn leven leid?”.

Hoe kan je zelf meer betekenis aan je leven geven?

  • De belangrijkste tool die we daarvoor hebben, is stilstaan bij deze vraag en erover nadenken. Zo kan je ontdekken wat écht belangrijk voor je is, wat je écht het gevoel geeft met iets zinnigs bezig te zijn, en dan het engagement ook écht aan te gaan je leven daar meer naar vorm te geven. Betekenis hoeft trouwens niets groots buiten jezelf te zijn dat je moet ontdekken. Betekenis is iets dat je zelf creëert. Door je in te beelden in wat voor leven jij je goed zou voelen in de toekomst, of door terug te kijken naar hoe je keuzes en beslissingen passen bij de dingen die je belangrijk vindt. Dat verschilt voor iedereen.
  • Het gaat over wat voor jou belangrijk is – niet voor de mensen rondom je. Door tijd te nemen om (opnieuw) te beseffen wat eigenlijk belangrijk is voor jou. Stel jezelf de vraag “wat doet me (op)leven?”. Denk na over hoe je die dingen meer in jouw dagelijkse leven kan brengen. Verzamel de moed om dingen in je leven te veranderen. Door dingen te maken, door in je vriendschappen te investeren, door creatief aan de slag te gaan, door je werk of huishouden op een andere manier aan te pakken, door anders tegen jezelf te spreken, door op een andere manier met je familie, partner, vrienden, buren of collega’s om te gaan.
  • Een denkoefening die kan helpen is je de vraag te stellen hoe je later, wanneer je er niet meer bent, herinnerd wil worden. Hoe wil je dat je familie, je partner, je collega’s, je vrienden, je buren naar je zullen terugblikken? Hoe wil je dat ze over je spreken? Dat zijn wegwijzers naar jouw waarden en de betekenissen die belangrijk zijn voor jouw leven.