Bewegen om mentaal en fysiek sterk te blijven? Laat je coachen door een pro!

31.03.2020

Voldoende bewegen in deze blijf-in-uw-kot-tijden? Voor de een is dat een eitje, de ander weet niet hoe hij daaraan begint of dat überhaupt volhoudt. Gelukkig zijn er hulplijnen. Zoals een coach die samen met jou simpele manieren zoekt om elke dag wat actiever te zijn in en rond het huis.

Zo’n coach wordt voluit een ‘Bewegen Op Verwijzing-coach’ genoemd. ‘Op Verwijzing’, omdat deelnemers van zo’n coachingtraject normaal via de huisarts terechtkomen bij deze speciaal opgeleide coach. Maar aangezien onze huisartsen het nu superdruk hebben door de coronacrisis, is die verwijzing tijdelijk niet nodig. 

Met andere woorden: iedereen die niet genoeg beweegt, veel langdurig stilzit en nood heeft aan meer beweging, kan zo’n coach inschakelen. En dat meer bewegen is nu belangrijker dan ooit, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Want in deze tijden met minder sociale contacten en grote onzekerheden doet zo’n ondersteuning voor meer beweging echt goed. 

Laagdrempelige, persoonlijke aanpak

Hoe gaat een Bewegen Op Verwijzing-coach precies te werk? Vooral: op maat. De coach zoekt samen met de deelnemer naar simpele manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven en blijft die deelnemer hiervoor van op de zijlijn motiveren en aanmoedigen. En het gaat niet om dure fitnessabonnementen – zou nu toch moeilijk zijn –, maar om het zoeken én vinden van meer beweegmogelijkheden thuis en in de dichte omgeving. 

Lang verhaal kort: de coach zet zijn deelnemer op weg naar een fitter, actiever leven en volgt hem of haar daarbij nauw op. 

Een project met bewezen effect

Bewegen Op Verwijzing is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, o.a. in samenwerking met Sport Vlaanderen, dat al sinds zijn opstart in 2017 meer dan 4.900 Vlamingen tot een actiever leven heeft gebracht. Vandaag zijn er 115 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief, verspreid over heel Vlaanderen. 

Of Beweging Op Verwijzing aanslaat? Uit onderzoek blijkt van wel: meer dan 7 op de 10 deelnemers geeft aan zich algemeen beter te voelen, 5 op de 10 kan beter met problemen om en 4 op de 10 zegt beter te slapen na Bewegen Op Verwijzing. 

Tevreden deelnemers blijven dan ook niet uit, zoals de 51-jarige Paul Van Namen: “Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij zijn steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.”  En Paul is niet alleen, kijk hier wat Nikki en Leo erover zeggen.

Paul Ontdekt Bewegen Op Verwijzing

“Het gaat niet enkel om prestaties. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Dankzij zijn steun heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.” 

Paul Van Namen

Gewoon doen!

Lijkt dit je wel wat? Of twijfel je nog? Neem contact op met een Bewegen Op Verwijzing-coach in je buurt en je bent vertrokken. Het spreekt voor zich dat de coaching nu niet face to face gebeurt, maar via de telefoon of beeldbellen. Vooraf zal de coach afstemmen met jouw huisarts. En wie zich zorgen maakt over het kostenplaatje: de coaching wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. Wie dus meer wil bewegen en (vanop afstand) een duwtje in de rug nodig heeft: ‘t is het moment.