Populaire TikTok’ers helpen jongeren te werken aan hun mentale gezondheid

11.11.2021

NokNok.be, de website die jongeren helpt om zich goed in hun vel te voelen, lanceert vandaag een opmerkelijke uitdaging: de NokNok-on-my-door-challenge. Daarmee wil het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, met steun van de Vlaamse overheid, jongeren nieuwe gewoontes aanleren die hun mentaal welbevinden versterken. Bekende TikTok’ers krijgen de komende weken een mysterieuze brief met een challenge erin. Ze worden aangespoord de uitdaging aan te gaan en te filmen voor hun volgers.

TikTok’ers geven het goede voorbeeld

Elke maand krijgen jongeren die een account op NokNok.be hebben een uitdaging van de maand in hun mailbox. Die helpt hen om zich beter in hun vel te voelen. Met de NokNok-on-my-door-challenge komen de NokNok-uitdagingen dichter dan ooit: tot aan de voordeur van bekende Tiktok’ers. De komende weken krijgen ze een mysterieuze enveloppe aan de deur geleverd. Hierin worden ze uitgedaagd een opdracht te vervullen en dit te filmen. Op die manier willen ze hun volgers aanmoedigen om zelf ook de uitdagingen aan te gaan.

Zo zal Hailey (@haileytje.b) een me-time top 10 maken: leuke ontspanningsideeën waar ze energie van krijgt. Daarna is het de bedoeling dat ze die activiteiten ook echt inplant. Want regelmatig ontspannen helpt om je goed in je vel te voelen. Het zorgt ervoor dat je beter om kan met stress en minder piekert.

Aaron (@aarondegroeve) zal een uitdaging krijgen over omgaan met complimenten. Hij zal vertellen welke complimenten hem goed deden voelen. Het is namelijk belangrijk complimenten van anderen te kunnen aanvaarden. Want door te weten welke je positieve kanten zijn, versterk je je zelfvertrouwen. Daarnaast mag Daniel (@bruinejongen) zich schrap zetten om een brief aan zijn deur te ontvangen.

Meer aandacht voor mentaal (on)welbevinden sinds corona

De jongerenwebsite NokNok.be heeft de voorbije jaren nog nooit zoveel bezoekers gehad.

We merken dat jongeren sinds de coronacrisis meer dan vroeger op zoek gaan naar tools die hen kunnen helpen om zich gelukkig(er) te voelen”, vertelt Eline De Decker, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De lockdown en de hele coronaperiode hebben het thema ‘mentaal welbevinden’ bespreekbaar gemaakt. Denk maar aan de getuigenis van Ketnet-wrapper en StuBru-presentatrice Gloria Monserez, die via Instagram vertelde dat ze zich soms slecht voelt en dat dat oké is. Of het concept ‘bwoa de vivre’ dat StuBru lanceerde om aan te duiden dat er zoiets bestaat als ‘zich niet top voelen, maar ook niet slecht’.” Het publieke debat over mentaal (on)welbevinden is dus mede dankzij de coronacrisis geopend.

Praten is niet voor iedereen

Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om te praten over moeilijke emoties en heeft ook niet iedereen een netwerk waar hij of zij terecht kan. Daarvoor is er NokNok.be: jongeren kunnen er zelfstandig aan de slag met de informatie en oefeningen. Ze krijgen er ook de ruimte om te reflecteren over hun eigen gedachten en gevoelens. En dat alles in een veilige omgeving, vrij van alle oordeel.

Vlaams minister voor Welzijn en Gezondheid, Wouter Beke: “We zien dat NokNok.be vooral wordt gebruikt door jongeren die zichzelf beter willen begrijpen en die graag zelfstandig naar antwoorden zoeken. Het is een website voor álle jongeren: zowel jongeren die zich goed in hun vel voelen en dit gevoel willen vasthouden, als jongeren die door een moeilijke periode in hun leven gaan en, eventueel onder leiding van een professional, opnieuw willen bouwen aan hun mentaal welbevinden of geluk.

Wat is NokNok precies?

NokNok.be is een website waar jongeren tussen 12 en 16 jaar terecht kunnen voor informatie en getuigenissen over thema’s die invloed hebben op hun mentaal welbevinden. Denk maar aan ouders die scheiden, eetproblemen, ruzies met vrienden, verliefdheid, stress … Aan de hand van evidence-based oefeningen en testjes, krijgen de jongeren de vaardigheden in handen om met die moeilijke momenten om te gaan.

Elke jongere kan een profiel aanmaken op de website. Dan krijgen ze een eigen virtueel ‘NokNok-kamertje’ waar ze in een online dagboek kunnen schrijven, waar ze streefdoelen kunnen stellen voor zichzelf en waar ze hun evolutie op het vlak van hun vaardigheden en mentale veerkracht kunnen zien.