Vrijwilligerswerk goed voor onze gezondheid?

02.03.2024

Van 2 tot 10 maart is het ‘Week van de Vrijwilliger’. Vrijwilligerswerk is prima tegen stress, zet je in beweging en biedt een sociaal netwerk.

Veel organisaties in ons land steunen op vrijwilligers die zich elke keer opnieuw inzetten voor anderen. Zo werken er heel wat vrijwilligers in woonzorgcentra of ziekenhuizen. En geen sportwedstrijd, festival of plantjesverkoop zonder een horde geëngageerde zielen. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk zet deze week de vrijwilligers terecht nog eens extra in de bloemetjes.

Goed voor je mentaal welbevinden

Ook wij vinden dat de vrijwilligers nog eens bewierookt mogen worden. Niet alleen voor wat ze voor anderen doen, maar ook voor wat ze voor zichzelf doen! Want wist je dat ‘iets betekenen voor anderen’ een belangrijke competentie is om te bouwen aan je eigen geluk?

Daarnaast zorgt vrijwilligerswerk voor meer levenslust, een verbeterde levenskwaliteit en minder stress. Bij vrijwilligerswerk komen ‘zorghormonen’ vrij die helpen tegen stress en ontstekingen.

Veel voordelen dus op mentaal vlak, dat vrijwilligerswerk!

Meetellen in de maatschappij en sociale contacten

Maar ook op sociaal vlak heeft het heel wat pluspunten. Voor ouderen bijvoorbeeld. Zij moeten de kans krijgen om op een actieve manier oud te worden, zonder weg te zakken in eenzaamheid of verveling. Het gevoel om ook na je carrière iets te betekenen voor anderen en mee te tellen in de maatschappij is van groot belang.

Vrijwilligerswerk versterkt de eigenwaarde en levert je meteen ook de nodige sociale contacten op. Het helpt je dus om ‘goed omringd te zijn’.

Meer beweging

En tot slot, bij vrijwilligerswerk blijf je zelden in je luie zetel zitten. Je bent in de weer en het brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. Onderzoek toont aan dat vrijwilligers meer stappen dan niet-vrijwilligers. Zo kom je als vrijwilliger dus makkelijker aan je dagelijkse portie beweging.

Voortaan, naast beweging en gezonde voeding, ook vrijwilligerswerk op doktersadvies?