Wij wensen je een k-EI-lekker paasfeest!

17.04.2025

Ooit hadden ze de reputatie slecht te zijn voor het hart, maar die mythe heeft de wetenschap inmiddels ontkracht. Eieren zijn zeker wel gezond. En niet alleen dat, ze zijn budgetvriendelijk en zo veelzijdig dat zelfs de grootste keukenkluns er iets lekkers mee op tafel tovert. Welk eitje staat er op jouw paasbuffet?

Wat zou Pasen zijn zonder paaseieren? Maar wist je dat die traditie vroeger helemaal niet om chocolade eieren draaide? Generaties lang werden bij het begin van de lente echte kippeneieren verstopt, versierd en uitgedeeld als teken van nieuw leven. En eigenlijk is dat nog steeds een goed idee. Eieren zijn niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook een voedzame en budgetvriendelijke keuze. Of je ze nu kookt, pocheert of verwerkt, ze passen perfect bij een gezellig paasontbijt of een feestelijke brunch. Dus na het speuren… smullen maar!

Bron van eiwitten, vitamines en mineralen

Eieren hebben misschien een bescheiden formaat, maar ze zitten boordevol nuttige voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van volwaardige eiwitten. Dit zijn bouwstoffen die onmisbaar zijn voor het lichaam in groei en voor het aanmaken van bloedcellen, enzymen en hormonen. Bovendien staan ze in voor het onderhoud en herstel van de lichaamsweefsels. Het vet in de dooier is grotendeels onverzadigd, de ‘goede’ soort dus. Daarnaast bevatten ze vitamines, zoals onder andere B12 (goed voor het zenuwstelsel) en vitamine D (voor sterke botten). Ook de aanwezigheid van mineralen zoals fosfor, seleen, ijzer en zink maken van eieren een waardevolle toevoeging aan je voeding.

Hoewel de prijs van een eitje tegenwoordig de pan uit swingt omwille van de vogelgriep in onder meer de Verenigde Staten en Oost-Europa, zijn ze gelukkig nog altijd een haalbare en betaalbare keuze. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar, lang houdbaar en relatief goedkoop. Een zachtgekookt eitje bij het ontbijt, een groenteomelet als snelle lunch of een quiche met salade bij het avondeten: eenvoudig, gezond en lekker!

Elke dag een eitje?

Jarenlang werd gedacht dat eieren, die van nature rijk zijn aan cholesterol, ook de cholesterol in het bloed verhoogden en daardoor slecht waren voor het hart. Recenter wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat dit een misverstand is. Het zijn vooral de verzadigde vetten die daarin een rol spelen.

Eieren staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek. Ze passen dus prima in een gezond voedingspatroon, maar zoals met alles, is variatie de sleutel. Wie vaak plantaardig eet en minder andere dierlijke producten consumeert, kan gerust wat vaker een ei op het menu zetten. Eieren zijn immers een goed alternatief voor vlees, vis of zuivel. Toch eet je het best ook niet elke dag een ei. Vanaf zes eieren of meer per week zou je kans op diabetes vergroten. Vergeet ook niet dat de eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak, óók meetellen.

Opgelet met vervuilde grond

Eitjes uit eigen tuin? Dat is niet alleen leuk, maar ook duurzaam en nog voordeliger. Toch zijn er enkele aandachtspunten. De kwaliteit van de eieren hangt sterk af van wat de kippen eten en de omgeving waarin ze scharrelen. Is dat op vervuilde grond, dan kunnen eieren van je eigen scharrelkippen meer dioxines en pcb's bevatten dan supermarkteieren. Kippen in grote bedrijven worden van elke vorm van vervuiling afgeschermd. Twee eitjes per week van je eigen kippen - één per week voor kinderen tot twaalf jaar - is een veilige hoeveelheid. Wie zekerheid wil, kan een bodemstaal laten testen.

Slimme keuze

Eieren zijn dus niet alleen een feestelijke traditie bij Pasen, maar ook een slimme keuze het hele jaar door. Of je ze nu zacht kookt, verwerkt in ontbijtmuffins of als basis gebruikt voor een voedzame lunch, ze bieden eindeloos veel mogelijkheden. Laat dat paaseitje op je bord dus zeker smaken!