Kippen helpen je groente- en fruitafval weg te werken met als handig extraatje dat je verse eitjes hebt. Toch eet je best niet te veel eieren van je eigen kippen, liefst niet meer dan twee per week. Onderstaande tips helpen je je kippen gezond te laten eten en leven, zodat je van gezonde eieren kan genieten.

Eieren

Gevolgen voor de gezondheid?

Kippeneieren van kippen uit je tuin kunnen ongezonde stoffen zoals PCB’s  (polychloorbifenyl) en dioxines bevatten. Deze stoffen stapelen op in het lichaam en kunnen ons afweersysteem en hormoonhuishouding verstoren. Het Internatonaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) heeft PCB’s ingedeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens (klasse 2A). Sommige dioxines worden door het IARC ingedeeld als kankerverwekkend voor de mens (klasse 1).

Hoe blootstelling beperken?

Eieren van je eigen scharrelkippen bevatten gemiddeld iets meer dioxines en pcb’s dan eieren uit de supermarkt. Kippen in grote bedrijven worden namelijk van vervuiling afgeschermd.

Als je niet weet of de bodem van je kippenren vervuild is, volg je best de aanbevelingen uit onderstaande tabel.

Het gaat hier over de totale hoeveelheid eieren, dus ook in pannenkoeken, chocomousse, koekjes, mayonaise … Als je je aan die hoeveelheden houdt, loop je geen enkel risico.

Leeftijd Eitjes van eigen kippen Eitjes uit de winkel Maximaal aanbevolen eitjes per week
< 6 jaar max. 1 per 2 weken max. 1 per week max. 1 per week
6 < 12 jaar max. 1 per week max. 2 per week max. 2 per week
> 12 jaar max. 2 per week max. 6 per week max. 6 per week

Als je de grond laat testen en er wordt geen vervuiling gevonden, zijn de eitjes van je eigen kippen net zo veilig als die uit de winkel.

Hoe word je blootgesteld?

Als je vervuilde kippeneieren eet, neemt je lichaam deze vervuiling op. De kippen kunnen vervuiling innemen door te scharrelen op een vervuilde bodem en/of via ongezonde voeding. Enkele tips:

  • Gezonde voeding voor een kip bestaat uit gemengde granen, oud brood (zonder schimmel), groente- en fruitschillen,...
  • Leg het voer in een voederbak in het kippenhok. Strooi het niet los uit over de grond, want dan pikken je kippen tijdens het eten veel grond mee op.
  • Als de scharrelruimte van je kippen begroeid is met dikke graszoden, pikken ze minder gronddeeltjes op. Voorzie minstens 5 m² scharrelruimte per kip. Nog beter is 10 tot 25 m². Wissel eventueel af tussen twee rennen zodat het gras kan herstellen. 
  • Stook geen vuurtje in de tuin, want de roetdeeltjes dwarrelen neer in je tuin en worden opgegeten door je kippen.  Zo komen er roetdeeltjes in de eieren terecht.

Normen

Eieren van je kippen moeten niet voldoen aan wettelijke normen in tegenstelling tot eieren uit de winkel. De norm voor dioxines in kippeneieren (uit de winkel) bedraagt 6 pg TEQ (toxische equivalenten) per gram vet. Voor PCB 's in kippeneieren (uit de winkel) geldt de norm 200 ng per g vet.

Meer weten?

Neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio.

Logo Logos