Eieren

Ben jij bang dat eieren je cholesterolwaarden torenhoog doen rijzen? Dat is nergens voor nodig, want het advies om je eierconsumptie om die reden te beperken, is achterhaald. Eieren zijn niet schadelijk noch een wondermiddel voor je gezondheid. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug.

Zijn eieren gezond: ja of nee?

Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is. Daarnaast bevatten ze veel vitamines (B12, D, A, B2, …) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink, …). Eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vervanger voor vlees. 

Hoeveel eieren mag je eten?

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat ‘ze slecht zijn voor je cholesterol’. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld. Anders vergroot je mogelijk je kans op diabetes.

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad geeft geen aanbeveling voor de consumptie van eieren op het vlak van frequentie of hoeveelheden. Het verband tussen de consumptie van eieren en het effect op de gezondheid is daarvoor nog onvoldoende duidelijk.

Wil jij graag wat minder vlees eten? Dan zijn eieren een goed alternatief. Als vegetariër raden we je bijvoorbeeld aan om ze te combineren met peulvruchten: zo krijg je de nodige vitaminen en mineralen binnen.

Er is een arsenaal aan bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham, … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe. Je vindt heel wat inspiratie op onze receptenapp Zeker Gezond.

Eieren: gezond en milieuverantwoord?

De milieubelasting van eieren is vergelijkbaar met die van gevogelte en is lager dan die van rood vlees.

Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?

Eieren: gezond en veilig?

Eieren kunnen met salmonella besmet zijn en je zo met maag- en darmklachten opzadelen. Wanneer je ze verhit, smoor je de kiem in de … kiem. Bewaar eieren het best in de koelkast: zo loop je minder kans op besmetting. Met de punt naar beneden blijven ze langer goed. Gebruik je eieren niet meer in rauwe vorm na de houdbaarheidsdatum. Wanneer ze rot zijn, merk je dat snel aan een sterke zwavelstank.

Eieren kunnen door hun hoge vetgehalte gemakkelijk contaminanten opstapelen. In eieren van kippen uit eigen tuin kunnen dioxines en PCBs zitten (door verontreiniging van de bodem).

Zijn eieren die van eigen kippen komen dan gezond? Lees het antwoord bij de veelgestelde vragen.

Sommige mensen zijn allergisch aan eieren. Lees hier alles over allergieën en intoleranties.

Hoeveel eieren eet de Vlaming?

Twee derde van de bevolking zegt dat ze minstens één keer per week ei eten. 

Veelgestelde vragen

Zijn eieren gezonder wanneer ze van je eigen kippen komen?

Kippen in grote bedrijven worden van elke vorm van vervuiling afgeschermd. Eieren van je eigen scharrelkippen kunnen meer dioxines en pcb’s bevatten dan supermarkteieren. Twee eitjes per week van je eigen kippen – één per week voor kinderen tot twaalf jaar – is een veilige hoeveelheid. Wie zekerheid wil, kan een bodemstaal laten testen. Lees hier meer.  

Waarom wordt biologische voeding niet meegenomen in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek?

Meer weten?

Budgetvriendelijk koken? Een eitje!

Eieren zijn een goede bron van eiwitten en voedingsstoffen, goedkoop, bewaren lang en zijn veelzijdig. Zowel op de boterham als bij de warme maaltijd kunnen ze vlees al eens vervangen.

Meer tips om betaalbaar én gezond te koken.

Mogen we nog vlees, melk en andere dierlijke producten eten als we rekening willen houden met het milieu?

Meer weten?