Zijn kant-en-klare maaltijden gezond?

07.12.2018

De meeste kant-en-klare maaltijden zijn redelijk gezond. Slechts een kleine minderheid blijkt ongezond te zijn. Dat zegt een test die het Vlaams Instituut Gezond Leven deed voor het programma ‘Over Eten’. We onderzochten 100 verschillende kant-en-klare maaltijden uit verscheidene supermarkten met als graadmeter de 'Nutri-Score', die voedingsproducten koppelt aan een kleurencode.

De Nutri-Score geeft voedingsproducten een letter van A tot E gekoppeld aan een kleurencode. Donkergroen (A) staat voor de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood (E) staat voor de minste voedingswaarde (te beperken). De score kan helpen om een betere keuze te maken binnen een productgroep, zoals bijvoorbeeld de groep van kant-en-klare maaltijden.

16% van de kant-en-klare maaltijden die Gezond Leven onder de loep nam, scoorde een donkergroene A; het meest gezonde label. 48% kreeg een groene B. 32% scoorde C en 4% D. Maaltijden met een C of D-label danken hun slechte score vooral aan te veel zout, verzadigd vet en/of te weinig groenten. Maaltijden met een E-score waren er niet. Die laatste score hoort alleen bij producten met extreem veel zout, vet en/of suiker zoals bijvoorbeeld chocoladepasta.

Niet altijd ongezond

Meer dan de helft van de onderzochte maaltijden haalde een donker- of lichtgroene score. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kant-en-klare maaltijden dus niet altijd ongezond. Is het dan gezond om elke dag te kiezen voor kant-en-klare maaltijden met een goede Nutri-Score? Nee, zo eenvoudig is het niet. De Nutri-Score zegt niet alles. Het merendeel van de onderzochte maaltijden bevatte slechts een kleine portie groenten, zelfs de maaltijden die A scoorden. Nochtans zou een gezonde warme maaltijd voor de helft uit groenten moeten bestaan. Dat is het officiële advies van Gezond Leven.

Vers koken

Aangezien de Vlaming de meeste van zijn dagelijkse groenten consumeert via de warme maaltijd is het geen goed idee om elke dag voor kant-en-klare maaltijden te kiezen. Er zijn bovendien nog talloze andere goede redenen om je maaltijd vers te bereiden. Zo kan je zelf kiezen hoe je je maaltijd op smaak brengt (met weinig zout bijvoorbeeld) of hoe groot je portie is. Je kan ook oneindig veel variëren en je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen.

Zelf koken met verse ingrediënten staat niet per definitie gelijk aan een gezonde maaltijd, maar met de voedingsdriehoek in het achterhoofd kan je makkelijk zelf een gezonde maaltijd met A-score bereiden.

En als je toch voor een kant-en-klare maaltijd kiest, is de Nutri-Score een handig hulpmiddel om snel de goede keuze te maken. Let daarbij op dat de maaltijd zeker voldoende groenten bevat of eet er nog een kom soep of wat rauwkost bij.