Centraal bij Zilverwijzer in Woonzorgcentra zijn de groepssessies voor bewoners. Tijdens deze groepssessies leren bewoners elkaar beter kennen, wisselen ervaringen uit rond zes verschillende thema’s en gaan aan de slag met tips en oefeningen om hun veerkracht te versterken.

  • Groepssessies van ongeveer één uur voor 6 à 10 bewoners.
  • Een gemotiveerde én goed voorbereide begeleider, al dan niet in samenwerking met een gedreven bewoner (‘trekker’), ondersteunt de groepssessies.

Beslis wie van jouw team de Train-de-trainer tot Zilverwijzer-begeleider zal volgen op het VIGeZ. Het ‘Profiel van de begeleider’ kan je hierbij ondersteunen (te downloaden onderaan de pagina).

Keuze gemaakt? Kijk hier wanneer de volgende Train-de-trainer plaatsvindt

Liever niet zelf aan de slag? Bij het Logo uit jouw regio kan je terecht voor freelance Zilverwijzer-begeleiders.

  • Elke groep start met het Basisthema Oud is niet out (sessie 1)
    Tijdens dit thema wordt ingegaan op de verschillende manieren om ‘ouder worden’ te bekijken, met de nadruk op een positieve blik. Ouderen hebben immers vanuit hun levenservaring heel wat te bieden. Verder worden er tijdens de groepssessies van ‘Oud is niet out!’ tips besproken die kunnen helpen bij de uitdagingen waarmee je als zestigplusser (in het woonzorgcentrum) te maken kan krijgen.
     
  • Elke groep doorloopt ook het Basisthema (Sessie 2).
    Tijdens deze sessie worden de andere mogelijke thema’s besproken. Op basis van deze informatie en op basis van de eigen interesses beslist de groep op democratische wijze hoeveel en welke andere thema’s ze samen als groep willen volgen. Hier is het groepsproces (het samen beslissen) en de inspraak van de deelnemers heel belangrijk. Ouderen betrekken en laten participeren is immers wat werkt.
     
  • De deelnemers hebben keuze uit vijf thema’s en elk thema bestaat uit twee delen of sessies. Indien er voor een bepaald thema gekozen wordt, dan dienen beide sessies door de volledige groep gevolgd te worden. Zo bestaat een Zilverwijzer-reeks uit minstens twee en maximaal twaalf groepssessies.
     
    • Geven en nemen:
      Een evenwicht vinden tussen geven aan anderen en tijd nemen voor jezelf. Ook ‘neen’ leren zeggen tegen je verleidingen komt aan bod.
    • Uit de zetel – In beweging:
      Waarom is het belangrijk om langdurig zitten regelmatig te doorbreken? En hoe krijg je meer beweging in je leven?
    • De boog kan niet altijd gespannen staan:
      Omgaan met moeilijke momenten en genieten van de kleine dingen
    • Samen sterk:
      Sessies over de kracht van sociaal contact.
    • Nooit te oud om te leren: 
      Onderzoek toont aan dat je je beter voelt over jezelf en de wereld om je heen wanneer je nieuwe dingen blijft leren. Hierbij mag je ‘leren’ in de meest ruime zin interpreteren. Ook geheugentraining komt aan bod.

Onder aan deze pagina vind je materialen om je groepssessies bekend te maken bij de bewoners, een checklist en enkele profielen ter ondersteuning bij het organiseren van de sessies en communicatie ideetjes om de hele wereld te laten weten dat jullie woonzorgcentrum werkt aan een positieve geestelijke gezondheid! De Handleiding, het Werkboek voor de bewoners en de ondersteunende PowerPoint ontvang je na het volgen van de Train-de-trainer.