Richt de omgeving van je onderneming zo in dat gezond eten evident is en gestimuleerd wordt. Speel in op de fysieke omgeving, maar ook het sociale klimaat. Met de juiste triggers creƫer je een werkomgeving waarin gezond eten de norm is.

Willen jullie je gezond voedingsaanbod meer in de kijker zetten? Dat kan makkelijk door het aanpassen van de ruimte en door gebruik maken van onze nudging- en communicatiematerialen

Gezonde voeding aanbieden

Gezond eten kan niet zonder een gezond voedingsaanbod. Maar wat is een gezond voedingsaanbod op het werk? Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde richtlijnen om ondernemingen te ondersteunen in hun beleid rond een gezond aanbod van voeding en drank. Die richtlijnen zijn gebaseerd op de voedingsdriehoek.

Je krijgt aanbevelingen voor:

Je kan deze aanbevelingen gebruiken bij:

  • de aankoop van dranken en voedingsmiddelen (automaten vullen, dranken en snacks bij vergaderingen …)
  • de bespreking van het menu met de cateraar (bij de opmaak van een lastenboek)
  • maaltijden die je zelf bereidt 

De bedoeling is dat ondernemingen stapsgewijs hun assortiment aanpassen. Je bepaalt zelf hoe snel je dat doet. Sommige ondernemingen hebben al ervaring met de promotie van evenwichtige voeding, en staan al dichter bij het ideale aanbod. Ook de mate waarin er al een draagvlak is bij het management en het personeel speelt mee.

  • Start met een testperiode. Vervang bijvoorbeeld gedurende een maand enkele traditionele tussendoortjes in de automaat door gezonde keuzes, of bied in de kantine gedurende een maand dagelijks een evenwichtig menu aan.
  • Evalueer de verkoop en beslis om het aanbod gedurende een langere periode aan te bieden. Evalueer opnieuw na enkele maanden.
  • Peil telkens bij de medewerkers wat ze vonden van het aanbod. Valt het gewijzigde aanbod in de smaak? Lanceer het evenwichtige aanbod dan definitief en voorzie een jaarlijks evaluatiemoment.

Op elk moment van de werkdag/-nacht

Medewerkers met wisselende werktijden eten vaker onevenwichtig. Ze snoepen meer, eten een onvolwaardige maaltijd en drinken vaak veel koffie om wakker te blijven. Speel hierop in door ook voor hen een evenwichtig aanbod te voorzien.

Wat kunnen medewerkers zelf doen?

Je medewerkers brengen heel wat uren door op hun werk. En van werken krijgen ze … honger. Er zijn heel wat zaken die je medewerkers zelf kunnen doen om hen te helpen om de gezonde keuze te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld hun bureau gezond inrichten of gezond eten meebrengen van thuis. En ze kunnen ook tijdens een zakenlunch gezonde keuzes maken.

Als je onderweg van of naar het werk een klein hongertje hebt, dan is het verleidelijk om iets uit de snoepautomaat te nemen. Maar met onze tips stop je voortaan ook tijdens die moeilijke momenten iets gezonds in je mond. 

Ondersteunende bedrijfscultuur en sociaal klimaat

Een bedrijfscultuur en sociaal klimaat dat positief staat tegenover gezond eten is belangrijk om gezonde keuzes aan te moedigen.

Als je naast omgevingsinterventies ook educatie, afspraken en regels, en zorg en begeleiding integreert, kom je gegarandeerd tot een evenwichtige mix van acties en een fantastisch voedingsbeleid.