Als huisarts heb je naast ene curatieve rol ook een grote preventieve rol. Het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekten en complicaties van aandoeningen bij je patiënten is een groot deel van de huisartsenzorg. Hieronder valt het signaleren en bespreekbaar maken van gezondheid en leefstijl en het voorkomen van (complicaties van) chronische ziekten. Zo kan jij je patiënten ook ondersteunen in een gezonder eetgedrag. Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen om een gezond gewicht te hebben en houden, en om risico’s op aandoeningen te beperken. Hoe kan je over gezonde voeding praten in je huisartsenpraktijk? Ontdek het hier.

Hoe ga je aan de slag?

Wil je je patiënten een duwtje in de goede richting geven van gezonde voedingsgewoonten?

Stap 1: Doorloop de e-learning

Om je hierbij te helpen hebben we een e-learning over praten over gezonde voeding in de huisartsenpraktijk. Krijg handvaten om het gesprek over voeding aan te gaan met motiverende technieken. Leer de basis van gezonde en milieuverantwoorde voeding aan de hand van de voedingsdriehoek: wat is het en hoe doe je dat? Laat je inspireren door concrete tips en materialen. Ga aan de slag met omgevingsinterventies.

Stap 2: Plaats je gespreksstarters

Bestel gratis educatie- en nudging materialen op gezondleven.be. Plaats je gespreksstarters strategisch. Kijk hieronder voor een lijst van materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?

Gebruikstip Waarom?
Affiche van de voedingsdriehoekHang de affiche van de voedingsdriehoek op achter je bureau in het zicht van je patiënten.

Hang de poster met suikerklontjes op in de wachtkamer en/of je consultatieruimte om de interesse te wekken.
Deze affiche toont in één oogopslag wat gezonde én milieuverantwoorde voeding is.
Poster ‘Suikerklontjes in dranken’De posters met de suikerklontjes kunnen een echte eyeopener zijn en mensen aan het denken zetten. Het zijn daarnaast ook de ideale gesprekstarters.
Poster ‘Suikerklontjes in tussendoortjes’

Graag nog meer eyecatchers en gespreksstarters? Hang affiches op, leg placemats in de wachtruimte, zet een tafelstaander op je bureau … Kijk hieronder voor een lijst met extra materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?

GebruikstipWaarom?
Infographic kraanwaterBied je (gratis) (kraan)water aan? Super! Hang dan deze infographic hierbij op.Water is en blijft de ideale dorstlesser. Hiermee maak je duidelijk waarom kraanwater een goede keuze is.
Placemat voedingsdriehoek kinderen

Leg de placemats met spelletjes in de wachtkamer. Zo geef je je patiënten een leuke educatieve bezigheid.

Deze ludieke spelletjes zijn leuke gesprekstarters en zetten mensen aan het denken over gezonde voeding.

Placemat voedingsdriehoek volwassenen

Stap 3: Gebruik de gesprekskaart over gezonde voeding

Gebruik de onderstaande gesprekskaart om het gesprek rond voeding aan te gaan met je patiënt.

Merk je de nood bij je patiënt voor meer individuele begeleiding/informatie? Verwijs tijdig door. Voor individuele aanbevelingen is advies op maat door een professional aan te raden, bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap en borstvoeding, (jonge) kinderen, intens sporten, eetstoornissen, … De patiënt kan terecht bij een diëtist, Kind en Gezin of bij de helpdesk van Eetexpert.

Stap 4: Geef interessant materiaal mee aan je patiënt

Laat je je patiënt graag naar huis gaan met tastbare informatie? Geef een folder, flyer of webadres mee. Bestel gratis educatie- en nudging materialen op gezondleven.be. Kijk hieronder voor een lijst van materialen en waarvoor je ze kan gebruiken

Wat?

GebruikstipWaarom?
Folder van de voedingsdriehoekOverloop de tips kort en geef de folder mee met je patiënt om zelf wat uitgebreider te kunnen lezen.Geef een samenvatting van gezonde voeding en de tips van de voedingsdriehoek mee met deze handige folder.
Kaartje Zeker Gezond en Mijn Gezond LevenVerlekker je patiënten met leuke en gezonde recepten. Geef het kaartje mee zodat ze weten waar ze te vinden.Geef je klant/patiënt praktische tools om met gezonde voeding aan de slag te gaan. Voor een persoonlijke actieplan met concrete tips kunnen ze terecht op mijn.gezondleven.be. Op Zeker Gezond vinden ze meer dan 1000 recepten om gezond te koken.
Folder Preventie ondervoeding bij ouderenOverloop kort de folder en geef de link mee zodat je patiënten op hun eigen tempo de folder kunnen lezen.Heb je een oudere of familielid van een oudere in je praktijk? Geef dan de link naar de folder over gezonde voeding voor ouderen en preventie van ondervoeding mee.

Graag nog bijkomende materialen om je patiënt naar door te verwijzen? Kijk hieronder voor een lijst met extra materialen en waarvoor je patiënt ze kan gebruiken.

Wat?

Gebruikstip Waarom?
Infographic weekmenuLaat zien waar je patiënt deze infographic kan vinden.Dit is de ideale tool om een weekmenu op te stellen én rekening te houden met het seizoen.
Infographic Gezond boodschappenlijstjeLaat zien waar de patiënt/ het boodschappenlijstje kan vinden.Gezonder eten begint bij het maken van de gezonde keuzes in de supermarkt. Dit gezond boodschappenlijstje helpt je patiënt te eten volgens de voedingsdriehoek. Het bied dus een zeer goede houvast bij het winkelen.

Meer info en materialen voor jou en je patiënt?

Voedingsdriehoek

  • Gezond en milieuverantwoord eten: wat is dat nu precies? Met de voedingsdriehoek willen we richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Lees meer over gezonde voeding.

Materialen bij de voedingdriehoek

Maak een persoonlijk actieplan

  • Eet jij voldoende groenten en fruit? Drink je voldoende water? Laat je patiënt de gezondheidstestjes invullen. Aan de hand van korte vragenlijsten ontdekt je patiënt snel of hij zelf voldoet aan de aanbevelingen. Nadien krijgt hij meteen advies op maat en tips om het gezonder aan te pakken. Bespreek een volgende consultatie de resultaten en het persoonlijk actieplan, lees meer.

Recepten met seizoensgebonden groenten en fruit

  • Heeft je patiënt kookinspiratie nodig? Raad Zeker gezond aan, een database aan gezonde recepten. Verwijs naar de filter in onze receptenapp Zeker Gezond. Daar vindt je in één klik recepten met heerlijke seizoengroenten en -fruit!

WAT- en HOE-filmpjes

  • Heb je een scherm in de wachtkamer? Speel dan de filmpjes met WAT- en HOE-boodschappen af. Om je klanten doorlopend te informeren over gezonde voeding, meer info vind je hier.

Eetgedrag veranderen