Een gezondheidsbeleid uitrollen doe je niet in een-twee-drie. Het is een proces dat enige tijd in beslag neemt. Maar geen nood: dit stappenplan biedt de nodige ondersteuning. Stap voor stap evolueer je van losse acties naar een samenhangend beleid. Van de situatieschets tot de evaluatie: je staat er niet alleen voor!

Elke stap telt

Het stappenplan is chronologisch opgesteld, maar is zo ontworpen dat je overal kan instappen, in om het even welke stap. Bij welke stap je begint, hangt af van de huidige situatie van je dienstencentrum. Een organisatie die al acties onderneemt, kan eventueel starten met die alvast te evalueren, om zo verder te bouwen aan het gezondheidsbeleid en het stappenplan verder te doorlopen.

Het is wél belangrijk dat je alle zeven stappen in het proces meeneemt, zodat je geen kostbare informatie mist. Bovendien lopen sommige stappen eerder naast elkaar dan dat ze elkaar opvolgen. Zo creëer je een draagvlak in stap één, maar gegevens uit stap twee kunnen je ondersteunen om een draagvlak te creëren of gaandeweg te vergroten. Ook staat de evaluatie van het proces bijvoorbeeld pas vermeld onder stap zes, maar in de praktijk is dit belangrijk in elke stap. De evaluatie loopt dus als rode draad doorheen het stappenplan.

Belangrijk om te weten: als je een stap hebt voltooid, betekent dat niet dat de vorige stappen geen aandacht meer verdienen. Zie het stappenplan dus vooral als een leidraad.

Elke stap heeft specifieke resultaten die samen leiden tot een gedragen, kwalitatief gezondheidsbeleid, op maat van jullie organisatie. Check voor jezelf of je bij elke stap resultaat bereikt en welke ondersteuning we jullie geven. Gebruik hiervoor de handige checklist.