De voedingsdriehoek: gezond voor jezelf en de planeet | 2de graad SO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Secundair onderwijs
Tweede graad
Eindtermen
BC 7.7 De leerlingen onderbouwen een eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen, thema’s en trends met betrouwbare informatie en geldige argumenten (transversaal).
BC 7.9 De leerlingen illustreren het belang van individuele en gezamenlijke acties en engagement voor de samenleving (transversaal) (1ste graad, A- en B- stroom).
BC 7.8 De leerlingen participeren actief in schoolse situaties, rekening houdend met de rechten en plichten van iedereen (transversaal - attitudinaal) (1ste graad A- en B-stroom).
Leerdoelen
Kennis
- Jongeren herkennen dat een gebalanceerde voeding bestaande uit een variëteit van voedingsmiddelen binnen verschillende productcategorieën belangrijk is
- Jongeren classificeren verschillende soorten bewerkingsgraden van voedsel
- Jongeren signaleren dat er aandacht moet besteed worden aan de mogelijke gezondheids- en milieueffecten (zowel positief als negatief) van de mate waarin voedingsmiddelen bewerkt zijn (zie ook Bereidingen)
- Jongeren geven aan dat portiegroottes vergroot zijn door de jaren heen en genormaliseerd worden
- Jongeren leggen uit dat portiegroottes van voedingsmiddelen/maaltijden een belangrijk rol spelen m.b.t. gezondheid en milieu
- Jongeren identificeren de gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn
- Jongeren karakteriseren fabels en mythes over voeding
Vaardigheden & attitudes
- Jongeren analyseren hun eigen voedingspatroon en dat van anderen en leggen de link met de aanbevelingen en hun toekomstige gezondheid en die van de planeet
- Jongeren demonstreren wat een gezonde en milieuverantwoorde portie is voor verschillende voedingsmiddelen voor verschillende personen
- Jongeren concluderen dat veel mensen waaronder jongeren geen gezonde voedingsgewoontes hebben (bv. hoge frisdrankconsumptie bij jongeren, lage consumptie groenten en fruit) en geven aan dat dit beschouwd wordt als een risicofactor voor gezondheidsproblemen
Materialen en methodieken
- Gezond Leven materialen voeding voor secundair onderwijs
- Inspiratiebundel suiker
- Inspiratiebundel energiedranken
- Inspiratiebundel voedingsdriehoek
- Inspiratiebundel (on)gezonde voedselverleidingen
- Basistekst voedingsdriehoek: gezonde en milieuverantwoorde voeding
- Materialen voedingsdriehoek
- Afbeelding van de voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek met grijze zone
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek met de grijze zone
- Lesmodule etiketten lezen: gezonde dranken en tussendoortjes
- Affiche tussendoortjes
- Affiche drankjes
- Snack & Chill
- Recepten app Zeker Gezond met gezonde en milieuverantwoorde recepten, boodschappenlijstje en weekmenu
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Mijn Gezond Leven: gezondheidstests + planningstool rond water, fruit, groenten en gezonde lunch
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (gezonde voeding – 2de graad secundair onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)