Voeding

Gezonde en milieuverantwoorde voeding

Secundair onderwijs

Tweede graad

Eindtermen

BC 7.7      De leerlingen onderbouwen een eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen, thema’s en trends met betrouwbare informatie en geldige argumenten (transversaal).
BC 7.9      De leerlingen illustreren het belang van individuele en gezamenlijke acties en engagement voor de samenleving (transversaal) (1ste graad, A- en B- stroom).
BC 7.8      De leerlingen participeren actief in schoolse situaties, rekening houdend met de rechten en plichten van iedereen (transversaal - attitudinaal) (1ste graad A- en B-stroom).

Leerdoelen

Kennis

  • Jongeren herkennen dat een gebalanceerde voeding bestaande uit een variëteit van voedingsmiddelen binnen verschillende productcategorieën belangrijk is
  • Jongeren classificeren verschillende soorten bewerkingsgraden van voedsel
  • Jongeren signaleren dat er aandacht moet besteed worden aan de mogelijke gezondheids- en milieueffecten (zowel positief als negatief) van de mate waarin voedingsmiddelen bewerkt zijn (zie ook Bereidingen)
  • Jongeren geven aan dat portiegroottes vergroot zijn door de jaren heen en genormaliseerd worden
  • Jongeren leggen uit dat portiegroottes van voedingsmiddelen/maaltijden een belangrijk rol spelen m.b.t. gezondheid en milieu
  • Jongeren identificeren de gevolgen van ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn
  • Jongeren karakteriseren fabels en mythes over voeding

    Vaardigheden & attitudes

    • Jongeren analyseren hun eigen voedingspatroon en dat van anderen en leggen de link met de aanbevelingen en hun toekomstige gezondheid en die van de planeet
    • Jongeren demonstreren wat een gezonde en milieuverantwoorde portie is voor verschillende voedingsmiddelen voor verschillende personen
    • Jongeren concluderen dat veel mensen waaronder jongeren geen gezonde voedingsgewoontes hebben (bv. hoge frisdrankconsumptie bij jongeren, lage consumptie groenten en fruit) en geven aan dat dit beschouwd wordt als een risicofactor voor gezondheidsproblemen

      Materialen en methodieken