Beter slapen? Ventileer!

22.03.2022

Een goede nachtrust … wie droomt daar niet van? Nochtans zijn er veel mensen die ermee worstelen. Misschien helpen de bevindingen van een doctoraatsstudente aan de UGent wel. Want uit haar onderzoek blijkt dat een goede ventilatie tijdens het slapen een positief effect heeft op je slaapkwaliteit.

Minder wakker en minder gesnurk

Volgens het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kampt één derde van de bevolking wel eens met slaapproblemen. Geen wonder dus dat er veel interesse is naar het optimaliseren van slaap. Daarnaast zorgt COVID-19 voor meer aandacht voor binnenluchtkwaliteit.

Doctoraatsstudente Chenxi Liao pikte deze twee interessante onderwerpen op en combineerde ze in haar doctoraatsstudie ‘Verbanden tussen slaapkamerventilatie en slaapkwaliteit’ aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Daarvoor deed ze een literatuurstudie, een experiment, een online enquête en een veldstudie.

Wat blijkt? Met een betere ventilatie, door middel van een open slaapkamerraam, is de slaapkwaliteit ook beter. Tijdens haar onderzoek zag ze namelijk dat mensen minder wakker worden en dat ze minder snurken in slaapkamers met een open raam.  

Waarom ventileren en verluchten?

Een goed binnenklimaat zou dus goed kunnen zijn voor je slaap, maar mocht je nog niet overtuigd zijn: er zijn nog veel andere redenen om te ventileren en verluchten. Als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen, zoals radon, CO, verbrandingsproducten, stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, meubels, gordijnen ... zich op in de woning. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar.

De schadelijke stoffen in de binnenlucht kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma ... Sommige stoffen zijn ook kankerverwekkend. CO kan tot coma en zelfs tot de dood leiden. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen teweegbrengt. 

Het kan dat je je zorgen maakt om de luchtkwaliteit buiten. Misschien woon je in een drukke straat, heb je last van geurhinder door fabrieken … Toch is het altijd goed om te ventileren en verluchten. Verse lucht warmt sneller op, laat vocht en andere schadelijke stoffen je huis uit en zorgt zo dus ook voor een betere slaap en meer energie.

Hou je kot gezond

Geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan? Dan zijn de 4 vuistregels een goed begin. 

  1. Ventileer de hele dag: heeft je huis een ventilatiesysteem? Kunnen er ramen op kiepstand?
  2. Verlucht een paar keer per dag: goede momenten om de ramen vijf minuten open te laten: tijdens het koken, na het douchen of bij het opstaan. Energiekost beperk je door je verwarming dan iets lager te zetten. Woon je aan een drukke straat? Probeer dan te verluchten buiten de piekuren.
  3. Beperk vervuilende stoffen: (geur)kaarsen, wierookstokjes, luchtverfrissers … zijn niet zo goed voor je gezondheid.
  4. Vermijd CO-vergiftiging door je verwarmingstoestel te laten nakijken. Ben je een huurder? Bespreek dan met je huisbaas wie hier verantwoordelijk voor is.

    Meer weten? Lees onze pagina over een gezond binnenmilieu.

    Tekengebied 1