Corona en roken/vapen: veelgestelde vragen

03.04.2020

Corona zorgt voor veel vragen en onzekerheden, ook bij rokers. In de media verschenen berichten over de link tussen roken/vapen en het virus, maar hoe zit de vork in de steel? De drie meest gestelde vragen en antwoorden vind je hieronder.

1. Heb je door te roken meer kans om corona te krijgen?

Rokers hebben over het algemeen longen met een minder goede afweerreactie. Hierdoor lopen ze meer risico op longweginfecties dan niet-rokers, en zijn ze over het algemeen gevoeliger voor infectieziekten en virussen. Zeker is het nog niet, maar wellicht geldt dit eveneens voor het huidige coronavirus. Rokers kampen ook meer met ziekten van hart en bloedvaten. Als roker ben je dus kwetsbaarder en wellicht ontvankelijker voor het virus. 

Ook raak je tijdens het roken vaak je lippen en gezicht aan met je vingers, meer dan een niet-roker dat doet. Zo stijgt de kans ook dat het coronavirus wordt overgedragen van je hand naar je mond, neus, ogen … Daarom is het belangrijk om de geldende preventie- en hygiënemaatregelen goed toe te passen. 

Deel zeker geen sigaret, waterpijp of e-sigaret met iemand anders, zelfs al is die persoon niet ziek. Als een (e-)sigaret of waterpijp van mond tot mond gaat, kan deze het virus overdagen. 

Daarnaast is er steeds meer bewijs dat je als roker meer kans op complicaties als je besmet bent met corona

2. Heb ik als vaper meer kans om corona te krijgen? 

Een e-sigaret gebruiken betekent dat er, net zoals bij roken, meer contact is tussen vingers en gezicht (mond, neus, ogen …). Dat verhoogt de kans dat het virus toegang krijgt tot je lichaam. Vapers moeten dus extra waakzaam zijn en goed de geldende preventie- en hygiënemaatregelen in acht nemen. 

Er is geen bewijs dat vaping zélf het risico op een besmetting verhoogt of de ontwikkeling, eenmaal besmet, verergert. Maar vapers met een lange voorgeschiedenis als roker kunnen wel tot dezelfde kwetsbare groepen behoren als rokers. 

3. Kan ik als roker of vaper anderen besmetten met de rook of damp die ik uitblaas? 

Mensen kunnen wellicht niet besmet raken met het coronavirus via tabaksrook of via de (wolken) damp die vapers verspreiden, omdat het gehalte van slijm en speeksel erin te laag is om infectie te veroorzaken. Er is in elk geval geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Voorzichtigheid moet inderdaad de regel zijn: vapers die graag grote wolken uitblazen doen dat beter niet nu, zeker niet in de omgeving van anderen. Zelfs uit de hoek van Tobacco Harm Reduction, dat beklemtoont dat vapen een veilig alternatief is voor roken, komen adviezen die aanmanen tot voorzichtigheid: vapers worden aangemaand:

  • om fysiek contact met anderen en met de nabije omgeving te vermijden;
  • om alleen apparaten met een laag vermogen te gebruiken;
  • om niet binnen te vapen;
  • en om buiten minstens 2 meter afstand te houden van anderen. 

De andere veelgestelde vragen kan je bekijken op de volledige FAQ-pagina.

Lees meer over: