Kerststress: survivaltips voor de feestdagen
De feestdagen staan weer voor de deur. Laat dus de versiering, muziek-met-belletjes, kaarsjes, cadeautjes en familiefeesten maar komen! Of toch liever niet? Want niet iedereen wordt per definitie vrolijk van dennenbomen en kerstkalkoenen. Hoe zorg je er in dat geval voor dat je deze eindejaarsperiode toch zonder een al te grote kater doorkomt? Onze survivaltips.
Uitbundige familiebijeenkomsten, diners waar geen einde aan lijkt te komen, een stroom aan cadeaus en een feestvreugde die soms zo over de top is dat je eigenlijk liefst van al in een hoekje zou willen kruipen: de eindejaarsperiode roept bij heel wat mensen eerder stress dan vrolijkheid op. En nee, daarvoor hoef je geen Grinch te zijn. Deze afkeer voor alles wat met de kerstsfeer te maken heeft, kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je iemand dierbaar verloren en brengt die lege stoel aan de feesttafel erg veel verdriet met zich mee. Een rouwproces stopt immers nooit. Of misschien heb je geen partner en is samen tafelen met een heleboel koppels pijnlijk. Of misschien zorgt de combinatie van veel mensen, flikkerende lichtjes en muziek voor overprikkeling. Toch kan je, aan de hand van de geluksdriehoek, proberen om uit deze periode iets positiefs te halen, zélfs al is dit niet je favoriete tijd van het jaar.
Blijf trouw aan wat voor jou belangrijk is
De feestdagen komen vaak met verwachtingen. Verwachtingen van perfect gedekte tafels, overvloedige cadeaus en de 'perfecte' feeststemming. Maar het is belangrijk om in de eerste plaats jezelf te kunnen zijn, trouw te blijven aan wie jij bent en aan wat je écht waardevol vindt. Probeer te reflecteren op jouw waarden en bepaal op welke manier je ze ook tijdens de feestdagen kunt nastreven.
Laat het idee los dat alles moet passen in het perfecte plaatje. Als een kerstdiner met meerdere gangen je niet gelukkig maakt, serveer dan een eenvoudig gerecht. Of hou het bij een drankje. Het gaat om wat jij prettig vindt, niet om wat er op Instagram wordt getoond.
Vraag jezelf af: ‘Wat wil ik echt uit deze dagen halen?’ Misschien is dat niet een groots feest, maar een betekenisvol moment met je gezin of vrienden. Of een aanleiding om mooie herinneringen op te halen aan een dierbare. Probeer trouw te blijven aan deze wens en leg dat ook helder uit aan je omgeving als je dat nodig vindt.
Maak keuzes in je sociale contacten
Voor sommigen zijn familiebijeenkomsten een manier om goed omringd te zijn. Maar voor anderen voelt het als een verplichting, vooral als er sprake is van complexe familiebanden. Probeer bewust te kiezen in welke sociale kringen je tijd spendeert. Door deze situaties aan te pakken vanuit wat jij aankan en wat jou een fijn gevoel geeft, voorkom je dat je overweldigd raakt door sociale verwachtingen. Spreek daarom duidelijke grenzen af met jezelf. Als je een familielid hebt dat vaak ongewenste opmerkingen maakt of de sfeer drukt, probeer dan de momenten met deze persoon te beperken. Je hoeft ook niet aanwezig te zijn op élke bijeenkomst. Vaak is één bezoekje voldoende, en kun je daarna tijd vrijhouden voor vrienden of een kleiner samenzijn. Het belangrijkste is dat je verbonden blijft met diegenen die voor jou écht tellen. Maak ook ruimte voor sociale interacties die je oprecht energie geven, zoals een kop koffie met een vriend(in) of een wandeling in plaats van alleen maar formele gelegenheden.
Zoek kleine momenten van plezier en rust
De feestdagen zijn ook een tijd van prikkels: drukte, lawaai en vaak veel meer eten en drinken dan je gewend bent. Dit kan vermoeiend en zelfs imponerend zijn, waardoor je je misschien niet meer zo goed in je vel voelt. Zoek daarom naar manieren om even tot rust te komen en aan je eigen behoeften te denken. Bouw rustmomenten in tijdens de drukke dagen. Even een halfuurtje wandelen, tien minuutjes stilte of een korte ademhalingsoefening kan al helpen om het hoofd fris te houden. Als je je overrompeld voelt, trek je dan even discreet terug. Niemand zal het je kwalijk nemen.
Vraag jezelf af welke kleine dingen je kunt inbouwen die écht bij jou passen. Misschien geniet je van een goed boek, het bakken van een cake of gewoon een avond zonder afspraken. Door de focus te verleggen naar wat jij waardevol vindt, kun je voorkomen dat je wordt meegezogen in de hectiek.
Enkele concrete tips
Eenvoud geeft ruimte voor meer oprechte momenten. Skip onnodig stress en houd het simpel. Zo worden de feestdagen weer helemaal van jou:
- Plan ‘ontstressmomenten’: voor of na een grote bijeenkomst kan het rustgevend zijn om iets te plannen wat je helpt ontspannen. Denk aan sporten, wandelen of enkele regels schrijven in een dagboek om alles van je af te zetten.
- Wees mild voor jezelf: voel je niet verplicht om dezelfde vreugde en warmte te voelen als iedereen om je heen lijkt te ervaren. Soms zijn de feestdagen ingewikkeld en dat mag. Het is oké om ook die gevoelens toe te laten, geef ruimte aan wat voor jou past.
- Herinner jezelf eraan dat je keuzevrijheid hebt: we zijn geneigd te denken dat we moeten voldoen aan verwachtingen, maar jij hebt altijd de keuze om iets op jouw eigen manier in te vullen. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld van het kerstdiner een nieuwjaarsbrunch maakt of een familietraditie net iets anders aanpakt. Zoen onder de maretak. Of net niet. Zorg vooral dat je doet waar jij je goed bij voelt. Fijne feestdagen!