Laat leerlingen proeven tijdens de Week van de Smaak!

05.11.2021

Van 18 tot 28 november loopt de Week van de Smaak in Vlaanderen en Brussel. Hét uitgelezen moment om met je leerlingen verschillende smaken te gaan ontdekken. Maar hoe pak je dat aan? En hoe kan je hen stimuleren om te proeven? Met onze tips en materialen wordt het kinderspel. Lees dus zeker verder.

Proeven, proeven en nog eens proeven!

Proeven is belangrijk, want door meermaals te proeven leren kinderen een nieuwe smaak kennen en waarderen. Ouders beginnen er het best zo vroeg mogelijk mee, maar ook als school kan je bijdragen aan het leren ontdekken en appreciëren van nieuwe smaken. Want, gemiddeld hebben kinderen 10 à 15 proefbeurten nodig – verspreid over verschillende maaltijden – vooraleer ze nieuwe smaken of structuren lusten. Laat die prei en witloof dus zeker op het schoolmenu staan, en blijf vooral alles op regelmatige basis aanbieden. Introduceer ook af en toe iets nieuws.

In onze Gezonde Schoolmaaltijdengids en Richtlijnen voor een gezonde (broodjes)lunch op school vind je een schat aan info en tips. Ideaal om voor voldoende variatie te zorgen en de smaakontwikkeling van de leerlingen te stimuleren.

Eerste hulp bij het proeven

Sommige leerlingen zullen niet zo happig zijn om te proeven. Met de juiste aanpak trek je hen misschien toch over de streep. Maak er een gezond, maar vooral ook leuk proefmomentje of -spelletje van, zodat nieuwe smaken en texturen ontdekken dikke fun wordt. Nog wat extra tips:

  • Moedig de leerlingen aan om te proeven en zeg dat je zeker weet dat ze het kunnen! Geef hen complimenten zodat ze weten dat je hun inspanningen waardeert. Of voorzie een stickerkaart zodat ook de moeilijke eters extra gemotiveerd zijn.
  • Varieer de vormen waarin je voeding serveert: rauw, gekookt, in soep of in een fruitsla gecombineerd met iets wat ze wel graag lusten …
  • Proef zelf mee met de leerlingen, zo geef je het goede voorbeeld. Geef ook aan dat je het zelf superlekker vindt.
  • Is proeven een te grote stap? Proeven doe je eigenlijk met al je zintuigen. Laat hen het eten aanraken, eraan ruiken, ontdekken, met de vingers eten …
  • Betrek de leerlingen bij de voorbereiding van het proefmoment. Zo geraken ze al wat meer vertrouwd met de voedingsmiddelen en wordt proeven een stuk makkelijker.
  • Stimuleer en motiveer leerlingen op een positieve manier, maar verplicht of forceer hen nooit om hun bord leeg te eten.

Gebruik de voedingsdriehoek als basis om verschillende gezonde voedingsmiddelen aan bod te laten komen. Heb je nog geen affiches van de voedingsdriehoek in je klas hangen? Bestel die (en nog andere materialen) dan zeker via onze webshop!

Proefspelletjes op school

Kinderen mogen aan tafel misschien slechte proevers zijn, voor een spelletje zijn ze vaak te vinden. Afhankelijk van de leeftijd van je leerlingen kan je andere proefspelletjes spelen.

Vanaf de kleuterleeftijd

Om de verschillende smaken − zuur, zoet, zout en bitter − te leren kennen doe je wat zout, citroen of azijn, wat suiker en bijvoorbeeld een beetje pompelmoessap in kleine potjes. Herkennen ze de smaak?
Altijd een topper: geblinddoekt een aantal bekende voedingsmiddelen proeven. “Kan je raden wat je net geproefd hebt? Vond je het lekker? Waarom wel/niet? Proef eerst eens met je neus dicht? Lukt dat? Lust je alleen eten dat lekker ruikt?” Op die manier leren ze spelenderwijs proeven.

Voor kleuteronderwijs en 1ste graad lager onderwijs

De Proefkampioen is een educatief project voor het kleuteronderwijs en de 1ste graad lager onderwijs om de smaakontwikkeling te bevorderen. Dankzij het materiaal kunnen kinderen voelen, kijken, ruiken en proeven. Spelenderwijs maken ze kennis met de vier basissmaken. De bijhorende Proefkoffer bevat kleurrijk materiaal en een praktische handleiding. Bij de Proefkampioen hoort ook een Proefpas. Dat is een boekje met tips en een proefkaart waarmee de ouders ook thuis aan de slag kunnen.

Ouderbetrokkenheid

Wil je ook de ouders graag betrekken tijdens de Week van de Smaak? Communiceer dan over het belang van proeven en welke acties op de planning staan. Een leuke tip voor de ouders is het gezelschapsspel ‘De Lekkerbekjes’. Het daagt kinderen (vanaf 7 jaar) en hun vrienden en familie uit om grappige, vreemde en vooral gezonde hapjes te proeven. En zo leren ze al spelend de voedingsdriehoek kennen.