Week tegen Pesten: wij doen mee!

17.02.2022

Van vrijdag 18 februari t.e.m. vrijdag 25 februari vindt de Vlaamse Week tegen Pesten plaats. Ook wij zeggen ‘nee’ tegen pesten en willen het thema in de kijker zetten. Want gepest worden heeft natuurlijk een enorm effect op iemands mentaal welbevinden.

Kies kleur tegen pesten

Het thema van de Week tegen Pesten dit jaar is: Iedereen is anders, iedereen hoort erbij! Iets waar wij voor de volle 100% achter staan. Want anderen accepteren zoals ze zijn is o zo belangrijk. We hebben immers allemaal onze eigenheid en die moeten we kunnen tonen aan anderen, zodat we op elk moment onszelf kunnen zijn. Daarnaast hebben we het nodig om goed omringd te zijn, om mensen te hebben waarop we kunnen rekenen. Allemaal essentiële dingen om ons gelukkig te voelen. ‘Jezelf kunnen zijn’ en ‘Goed omringd zijn’ zijn dan ook niet voor niets twee bouwblokken van de geluksdriehoek. Maar er is meer. De driehoek vertelt ons niet alleen wat belangrijk is voor ons eigen geluksgevoel, hij laat ons ook zien hoe we een warme omgeving kunnen creëren voor anderen: door iedereen de kans te geven om zichzelf te zijn, goed omringd te zijn en zich ook goed te voelen.

NokNok, speciaal voor jongeren

1 op 6 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat iedereen kan opgroeien in een omgeving waar je jezelf kunt zijn. Wordt iemand toch gepest? Dan is ondersteuning superbelangrijk. Een eerste stap daarbij is erover praten: met vrienden, familie, (een) ouder(s), een leraar … of met één van de hulplijnen. Daarnaast vinden jongeren tips om te weten wat te doen in pestsituaties op onze website noknok.be. Benieuwd wat NokNok nog meer te bieden heeft? Lees dan zeker ook deze pagina.

Tip: Wil je als leerkracht bouwen aan een warme klasomgeving waar pesten geen plek krijgt? Neem dan zeker een kijkje op Geluk in de klas voor meer handige tips en tricks!