Aanbod om te stoppen met roken is sterk gegroeid

17.05.2022

31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Hét ideale moment om te stoppen met roken. Of eigenlijk is elk moment ideaal, want stoppen met roken is altijd een goede beslissing. Je bent ook niet de enige die plannen maakt en ze uitvoert. Er zijn al miljoenen mensen gestopt.

Sommigen van hen stopten meteen definitief. Vele anderen hadden meer pogingen nodig. Geef dus niet te snel op, en probeer het opnieuw. Meerdere serieuze pogingen leiden tot definitief stoppen. Hoe je stopt kies je zelf. Want een enige en juiste manier bestaat niet. Je kan het doen zonder hulp. Of je kan kiezen voor verschillende vormen van kwaliteitsvolle rookstophulp.

Aantal rokers daalt gestaag

Uit de meest recente Gezondheidsenquête van 2018 blijkt dat nog altijd bijna één op de vijf Belgen (19%) rookt: 15% dagelijks en 4% occasioneel. In Vlaanderen rookt in totaal 17,5% van de inwoners. Sinds 2013 daalde het aantal rokers met 4%. In de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar is het aantal rokers het hoogst (23,2%). Het hoogste aandeel dagelijkse rokers (18,3%) vinden we in de leeftijdsgroep van 45-54 jaar. 

Meer rokers willen stoppen

Toch lijkt de wens om niet meer te roken terrein te winnen. 73% van de dagelijkse rokers stak volgens de Gezondheidsenquête 2018 minstens 24 uur geen sigaret op in een poging definitief te stoppen (tegenover 71% in 2013).

Hulp beschikbaar bij het stoppen met roken

De meeste mensen stoppen met roken zonder hulp. Dat is geen sinecure, want roken is een hardnekkige verslaving. Er zijn ook verschillende hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen, die je kans op slagen verhogen. Met deze kan je alvast je voordeel doen: 

Tabakoloog

Een tabakoloog is een opgeleide rookstopspecialist die handige tips geeft om te stoppen. De begeleiding kan zowel individueel als in groep. Zo kan je terecht in de praktijk van de tabakoloog, maar er zijn ook heel wat gemeenten, bedrijven … die groepscursussen onder begeleiding van een tabakoloog aanbieden. Vind een tabakoloog of een groepscursus in jouw buurt op www.tabakologen.be. 

Huisarts/apotheker

Zij kunnen je motiveren en adviseren bij het stoppen met roken. De apotheker legt je uit hoe je nicotinevervangers op de juiste manier gebruikt.  

Tabakstop

De gratis telefonische hulplijn voor rokers. Te bereiken via 0800 111 00. De tabakologen aan de lijn beantwoorden je vragen en helpen je bij je rookstop. Naast telefonisch kan je hen ook via mail en Facebook bereiken. Meer info op www.tabakstop.be. 

  Rookstopmedicatie

  Die kan het stoppen vergemakkelijken, maar gaat best samen met een gedragsmatige aanpak zoals bij een tabakoloog. Want ze verlicht alleen de lichamelijke verslaving, maar niet het gewoonte-roken of het emotionele roken. Je hebt nicotinevervangers (te koop bij de apotheek) en medicatie op voorschrift. Meer info. 

   E-sigaret met nicotine

   Het is geen medisch erkend rookstopmiddel zoals nicotinevervangers die je kan kopen bij de apotheek, maar het is het meest gebruikte rookstopmiddel in ons land. De e-sigaret met nicotine kan een rol spelen bij rookstop. Hoe pak je het aan? Stop helemaal met het roken van tabak. Daarna bouw je je nicotine-inname af met behulp van de e-sigaret. Dat kan je op je eentje doen of in combinatie met gedragsmatige ondersteuning door bijvoorbeeld een tabakoloog. De tabakoloog zal wel eerst inzetten op erkende rookstopmedicatie (ga daarom na of de tabakoloog ook met de e-sigaret wil/kan werken als jij die keuze gemaakt hebt). Meer info bij de tabakoloog, Tabakstop (0800 111 00), of in een specialiseerde vapeshop.  

    Allen Carr

    In een sessie van 6 uur wordt er ingezet op het veranderen van je ideeën over roken en leer je je rookgedrag te doorzien en te begrijpen. Op het einde van de sessie kijk je anders naar roken, namelijk zoals een niet-roker. Rookstopmedicatie wordt niet gebruikt in deze methode. Meer info op http://www.allencarr.be.

    10 voordelen van stoppen met roken 

    De voordelen van stoppen met roken zijn enorm. Welke leeftijd je ook hebt en hoelang je ook gerookt hebt: je wint altijd als je stopt met roken. Hier de 10 voordelen op een rijtje: 

    1. Al 20 minuten nadat je gestopt bent gaat je bloeddruk naar beneden. 

    2. Na één dag zonder sigaret beginnen je longen zich stilletjes aan te herstellen. 

    3. Je smaak komt terug en je reukzin verbetert. 

    4. Na drie tot negen maanden niet roken is het hoesten sterk verminderd.  

    5. Na een jaar rookvrij leven, is het risico op hartziektes met de helft gedaald. 

    6. Na twee jaar niet roken is het risico op een hartinfarct even groot als bij iemand die niet rookt. 

    7. Na tien jaar is ook de kans op longkanker met de helft afgenomen. 

    8. Je spaart veel geld uit. Reken op Tabakstop uit hoeveel je per dag, per week, per maand en per jaar bespaart. 

    9. Je moet niet meer buiten (in de kou gaan staan). 

    10. Niet alleen jij bent gezond: je beschermt ook je omgeving tegen passief roken.