Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Je lichaam is het gewoon om elke dag nicotine binnen te krijgen. Als je stopt, valt die nicotine plots weg en moet je lichaam zich opnieuw aanpassen aan een leven zonder nicotine. Dat is een moeilijke omschakeling. Maar rookstopmedicatie kan je helpen om die te vergemakkelijken.

Hoewel rookstopmedicatie een goede hulp kan zijn, is het geen wondermiddel. Want stoppen met roken gaat niet alleen over ontwenning van nicotine, het gaat ook over gedragsverandering en motivatie. En daarvoor bestaat er geen medicatie.

Er zijn verschillende soorten rookstopmedicatie: nicotinevervangers die je zonder voorschrift kan krijgen en medicatie op doktersvoorschrift.

Nicotinevervangers

Hun benaming zelf vertelt exact wat ze doen: ze vervangen de nicotine die je anders via een sigaret in je bloed krijgt. Op die manier kan je rustig en gecontroleerd afbouwen en je lichaam stap voor stap laten wennen aan een nicotinevrij leven. Je koopt nicotinevervangers zonder voorschrift bij de apotheek. Lijkt deze manier van stoppen met roken je wel wat? Bespreek dit dan best eerst met je huisarts, apotheek of tabakoloog. Het gebeurt vaak dat mensen starten met een te lage dosis nicotine. Een gezondheidsprofessional kan samen met jou de juiste startdosis bepalen.

Nicotinevervangers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en dosissen zoals pleisters, kauwgum, inhalers, mondspray, tabletjes. Welke je ook gebruikt, het is voorl belangrijk dat je ze juist gebruikt. Ga langs bij je apotheek, tabakoloog of huisarts voor meer info.

Medicatie op voorschrift

Onderstaande medicatie krijg je alleen op voorschrift van je huisarts. Vraag meer informatie aan je huisarts, apotheek of tabakoloog.

Champix®

Deze medicatie is niet meer verkrijgbaar op dit moment. Wanneer deze terug verkrijgbaar zullen zijn is onduidelijk. Bij het FAGG kan je de huidige status bekijken.

De meest gebruikte rookstopmedicatie op doktersvoorschrift is Champix®. Deze pilletjes bevatten Varenicline, een stof die zich vastzet op die plekken in de hersenen waar nicotine zich normaal vastzet. Gevolg: de hersenen denken dat er genoeg nicotine in het lichaam aanwezig is waardoor je minder last hebt van ontwenning. Ook is er geen beloningseffect meer als je een sigaret rookt. Zo kan je je gemakkelijker herpakken en gestopt kan blijven.

Het RIZIV betaalt Champix® tot tweemaal toe terug. Champix® heeft wel soms een aantal bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:

  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • slapeloosheid en levensechte dromen

Zyban®

Een tweede geneesmiddel dat rokers helpt om te stoppen met roken is Zyban®. Dit medicijn bevat Bupropion, een stof die de dopamine – het genotshormoon – in je hersenen beïnvloedt. Dopamine komt vrij tijdens het roken door de nicotine die in een sigaret zit, wat je een goed gevoel geeft. Bupropion zou zo de ontwenningsverschijnselen en de drang naar roken verminderen.

Het RIZIV betaalt ook deze medicatie terug, op een aantal voorwaarden. Om voor de terugbetaling in aanmerking te komen, moet je ouder zijn dan 35 en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijden. Je moet kunnen bewijzen dat je professionele begeleiding krijgt tijdens het stoppen met roken.

Er treden soms bijwerkingen op bij het gebruik van Zyban®, zoals:

  • slapeloosheid
  • angstige en depressieve gevoelens
  • maag-darmklachten
  • hoofdpijn

Medicatie kan rokers effectief helpen om te stoppen met roken, maar er zijn nog vele andere manieren om dat te doen. Zo zijn er verschillende rookstop-apps, begeleiding door een tabakoloog, begeleiding door Allen Carr en de e-sigaret. Ook telefonische begeleiding kan helpen.