Informeer en sensibiliseer je werknemers over het beperken en onderbreken van lang stilzitten. Zo maak je werknemers bewust van het thema lang stilzitten, motiveer je hen en vergroot je draagvlak om er iets aan te doen.

De bewegingsdriehoek als vertrekpunt

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. De bewegingsdriehoek toont je hoe je dat het best kunt aanpakken. 

De bewegingsdriehoek is in Vlaanderen hét betrouwbare kompas dat de meest aangewezen richting aangeeft om meer te bewegen en minder lang stil te zitten. Het is dus een belangrijk onderdeel van je bewegingsbeleid.

Factsheet lang stilzitten als leidraad in je onderneming

Wil je meer weten over hoeveel bedienden en kaderleden in je onderneming zitten tijdens de werkuren? Wil je ontdekken welke factoren ervoor zorgen dat je medewerkers veel en lang stilzitten? Of wil je achterhalen welke strategieën er volgens onderzoek veelbelovend zijn om lang stilzitten te beperken? Neem dan een kijkje in onze factsheet ‘Lang stilzitten’. 

Gezond Leven bundelde alle relevante wetenschappelijke informatie over lang stilzitten in een aantrekkelijke factsheet ‘Lang stilzitten: dé uitdaging van de 21ste eeuw’. Dit handige instrument illustreert de belangrijkste sleutelboodschappen over lang stilzitten op basis van de meest recente cijfers en gezondheidsrisico’s en omvat praktische aanbevelingen en duidelijke infographics. 

Maak zeker gebruik van de infographics om je medewerkers te sensibiliseren via e-mails, powerpoints of andere acties!

Minder lang stilzitten in de kijker

Zet minder lang stilzitten in de kijker op de werkvloer! Ontdek onze kant-en-klare materialen om iedereen in je onderneming enthousiast te maken. Neem je al initiatieven om wisselwerken aan te moedigen (waarbij je elk half uur even rechtstaat) maar heb je zin in meer? Dan inspireren wij je graag. 

Zitgedrag in kaart en een persoonlijk actieplan

Wil je weten of je medewerkers te veel stilzitten? Laat hen hun zitgedrag in kaart brengen en aan de slag gaan met de tips. Een persoonlijk actieplan geeft elke medewerker een extra boost om tot actie over te gaan. 

Workshops

Minder lang stilzitten? Wisselwerken door elk half uur even recht te staan? Overtuig je medewerkers van de voordelen. Na een workshop is iedereen helemaal mee! 

Naast het vaste aanbod kan je bij het Vlaams Instituut Gezond Leven ook terecht voor een opleiding op maat van je onderneming. 

Wil je zelf een workshop organiseren? Gebruik dan de laagdrempelige powerpointpresentatie op wisselwerken.be om je verhaal te ondersteunen. 

Als je naast educatie ook omgevingsinterventies, afspraken en regels en zorg en begeleiding integreert, kom je gegarandeerd tot een evenwichtige mix van acties en een fantastisch beleid rond minder lang stilzitten.