De gezondheidsvaardige organisatie
Wat is een gezondheidsvaardige organisatie?
Een gezondheidsvaardige organisatie is een organisatie die het voor haar doelgroepen zo makkelijk mogelijk maakt om gezondheidsinformatie en diensten te vinden, te begrijpen en te gebruiken, en die hierbij aandacht heeft voor mensen met diverse niveaus van gezondheidsvaardigheden.
Eigen aan een gezondheidsvaardige organisatie is dat ze structureel aandacht heeft voor de toegankelijkheid van de gezondheidsinformatie en -diensten, en ernaar streeft om deze duurzaam te verankeren via, bijvoorbeeld, de visie en de missie, de beleidsplannen, jaaractieplannen en de operationalisering ervan in de werking (bv. interne procedures, vormingen, samenwerkingen, …). De medewerkers en teams zijn cruciaal en maken dat een gezondheidsvaardige organisatie groeit op vlak van toegankelijke communicatie, fysieke en digitale omgevingen, en dat er bijzondere aandacht gaat naar het betrekken van de gebruikers en het bereiken van specifieke risicogroepen. Dit zijn de 7 domeinen waar een gezondheidsvaardige organisatie aandacht voor heeft

Wil je de taal rond gezondheidsvaardigheden nog even opfrissen?
Waarom inzetten op een gezondheidsvaardige organisatie?
Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden lijden vaker aan chronische ziekten, belanden vaker op spoed en in het ziekenhuis en overlijden vroeger. De meerwaarde van een gezondheidsvaardige organisatie voor de zorggebruikers is dus duidelijk. Want we weten: informatie en dienstverlening die afgestemd zijn op de gezondheidsvaardigheden van de zorggebruiker of die erop gericht zijn ze te versterken, dragen bij tot een betere gezondheid en een beter welzijn. Maar de kaart van gezondheidsvaardigheden trekken, heeft ook belangrijke voordelen voor jullie als organisatie. Denk maar aan een betere efficiëntie, werkgeluk bij de medewerkers, een positief imago van jullie organisatie bij partners, nieuwe opportuniteiten voor samenwerking en financiering, enzoverder. Meer weten over deze win-win? Check dan zeker de winfiche en de inspirerende getuigenissen.
Hoe word ik een gezondheidsvaardige organisatie?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw werkte aan een kompas dat richting geeft in dit proces. Het kompas is gebaseerd op een klassiek changemanagementproces en overloopt de nodige stappen in een veranderingstraject: van draagvlak creëren en prioriteiten stellen, tot acties plannen, monitoren en evalueren. Achter elke deelstap vind je ook praktische richtlijnen en tools, zoals deze reflectietool. Het aanbod is ontwikkeld voor eerstelijnsorganisaties, zowel in de zorg- als welzijnssector.