Bij het roken van een tabakssigaret wordt tabak verbrand. Een elektronische sigaret werkt helemaal anders. In een e-sigaret wordt een vloeistof verhit en omgezet in damp. De gebruiker ademt geen rook in, maar damp. Elektronisch roken wordt daarom ook dampen genoemd.

Een e-sigaret bestaat uit:

 • Een batterij
 • Een verstuiver of verdamper: dit is een elektronisch gestuurd verwarmingselement.
 • Een vloeistofpatroon: een vulling met e-vloeistof of e-liquid. In de vloeistof zitten water, aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol, en meestal nicotine.

Er zijn vandaag uiteenlopende modellen e-sigaretten op de markt, in diverse vormen en kleuren. Maar er zijn drie grote types:

 • ‘Cigalike’- of ‘sigaret-look-a-likes’-modellen: de eerste generatie e-sigaretten die sterk op een klassieke sigaret lijken.
 • Modellen met een tankje, die er een beetje uitzien als een vulpen.
 • ‘Mods’ (of ‘advanced personal vaporizers’): complexere tankmodellen die de gebruiker toelaten om zelf een aantal factoren te bepalen, bv. het voltage.
E Sigaret

Welke soorten e-sigaretten zijn er?

Er zijn verschillende generaties e-sigaretten:

Eerste generatie

De eerste generatie e-sigaretten bootste het uiterlijk van de klassieke tabakssigaret na. Ze bestaan uit twee componenten: 

 • Een batterij: niet-oplaadbaar (meestal) of herlaadbaar 
 • Een cartomizer die de nicotinevloeistof en verstuiver bevat (de cartomizer is de losse component op de foto hieronder).
E Sigaret Cartomizer

De modellen hebben vaak een ledlampje aan het uiteinde. Trekt men aan de e-sigaret, dan licht het lampje op, zoals bij een tabakssigaret.

Veel cigalikes zijn wegwerpmodellen. De cartomizers (tankjes) zijn dan vooraf gevuld. Zodra ze leeg zijn wordt de lege huls weggegooid. Deze e-sigaretten kunnen gebruikt worden tot de niet-oplaadbare batterijen plat zijn. Maar er bestaan ook cigalikes met herlaadbare batterijen en vervangbare cartomizers. 

Tweede generatie

Vanaf de tweede generatie krijgen e-sigaretten een heel ander uiterlijk. Ze zijn groter en hebben de volgende onderdelen:

 • Een batterij (battery): deze batterijen zijn krachtiger en herlaadbaar. 
 • Een ander tanksysteem (tube tank). Er bestaan twee soorten die op dezelfde manier werken, namelijk atomizers en clearomizers. De gebruiker doet de e-liquid in het tankje, waar hij verwarmd wordt. Als de tankjes leeg zijn, kan er bijgevuld worden. De vloeistof wordt bewaard en te koop aangeboden in een navulverpakking.
 • Mondstuk (drip tip): dit heeft geen verdere functie dan de damp vanuit de clearomizer/atomizer naar de mond brengen. De gebruiker inhaleert via het mondstuk om de e-vloeistof te verdampen en in te ademen.
Onderdelen Electronische Sigaret

De batterij wordt in werking gezet door een knopje in te duwen en aan het mondstuk van de e-sigaret te trekken. Zo wordt contact gemaakt met de verstuiver, die bestaat uit een lontje en verwarmingselement. Het lontje absorbeert de e-vloeistof of zuigt hem aan. Een spoel of spiraal (coil), rond het lontje gesponnen en verbonden met de batterij, verhit daarna de vloeistof. Daardoor verdampt een deel ervan. 

Als de gebruiker aan de e-sigaret trekt, moet telkens het knopje ingeduwd worden. 

Verschil tussen een atomizer en clearomizer

Atomizers kwamen op de markt om het systeem van de wegwerphulzen (cartomizers) te vervangen. Clearomizers werden uitgevonden om de grotere kans op lekken bij een atomizer te beperken. Ze werken beide op dezelfde manier, maar een clearomizer kan volledig uit elkaar gehaald worden om te reinigen en heeft vaak een vervangbare coil. Daardoor is de levensduur langer.

Atomizer Clearomizer

Derde en vierde generatie

De derde en vierde generatie e-sigaretten of ‘mods’ beschikken over nog meer technische mogelijkheden. Zo kan de gebruiker zelf een aantal elementen regelen naargelang de eigen voorkeur, zoals de luchttoevoer en het voltage. Ze hebben een nog krachtigere batterij en vaak twee verwarmingselementen (coils).

E-sigaretten zijn er dus in uiteenlopende modellen, vormen en kleuren. Er is een groot gamma aan batterijen, verstuivers en mondstukken. De verschillen in de bestaande types en merken hebben vooral te maken met de luchtstroomsnelheid (vereist voor de productie van damp), de drukval, de tijd dat het vloeistofpatroon meegaat, de productie van de damp, … 

E Sigaretten

Welke soorten e-liquids zijn er?

De vloeistof wordt vaak e-vloeistof, e-liquid en soms ook e-juice genoemd. 

In de vloeistof zitten water, aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol, en meestal nicotine. De gebruiker kan een keuze maken uit verschillende nicotinegehaltes. Die worden uitgedrukt in mg/ml, bv. 11 mg/ml. In aroma’s of smaakjes is er eindeloos veel keuze: fruitsmaakjes, tabakssmaken, smaakjes die verwijzen naar kruiden, alcohol, zoetigheid, chocolade, koffie, karamel, …

Deze vloeistof wordt verdampt in de e-sigaret. De propyleenglycol zorgt daarbij voor de zichtbare damp. 

Nicotine

De meeste tabaksrokers die (ook) dampen gebruiken vloeistofpatronen met nicotine. Rokers hebben die stof immers nodig om hun nicotineverslaving te onderhouden. De nicotine zit in de in- en uitgeademde damp. Zo raakt de roker aan zijn dosis. Nicotine hoeft dus niet uit tabak te komen. Maar er bestaat ook vloeistof die geen nicotine bevat.

E-sigaretten van de tweede en derde generatie zijn efficiëntere bronnen van nicotine dan e-sigaretten van de eerste generatie. De mate waarin een e-sigaret nicotine afgeeft hangt ook af van het nicotinegehalte in de vloeistof, van de samenstelling van de vloeistof en van de 'puffing' (of ‘vaping’)- techniek van de gebruiker. 

Wilt u zien hoe een e-sigaret werkt?