De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid: doe jij ook mee?

01.10.2024

Het belang van geestelijke gezondheid onder de aandacht brengen: dat is het doel van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Van 1 tot 10 oktober organiseren steden en gemeenten verschillende activiteiten – er werden er al meer dan duizend geregistreerd! – die geestelijke gezondheid bespreekbaar moeten maken. Thema dit jaar? Omgaan met moeilijke perioden, hoe doe je dat?

Elke twee jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van een ander thema. In 2024 en 2025 is dat ‘omgaan met moeilijke perioden’. En met moeilijke perioden bedoelen we moeilijke momenten die beperkt zijn in tijd, zoals bijvoorbeeld een dipje, een slechte dag of kleine levensgebeurtenissen die ons gemoed eventjes naar beneden halen. Maar moeilijke momenten kunnen ook langdurige perioden zijn waarbij iemand het voor maanden of zelfs jaren psychisch moeilijk heeft. Denk bijvoorbeeld aan psychische kwetsbaarheid en grote, ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals een scheiding, een ontslag of een overlijden.

Leer omgaan met de oranje bol

Op sommige dagen vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en lijkt alles ‘te kloppen’. Heerlijk! Maar op andere dagen passen diezelfde puzzelstukjes maar niet in elkaar. Dat brengt vaak vervelende gevoelens en gedachten met zich mee. Vermits we niet om deze moeilijke momenten en perioden heen kunnen, is het belangrijk om te leren hoe we ermee kunnen omgaan. Want als moeilijke momenten zich opstapelen of te lang duren, raakt de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord. Dat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van psychische klachten en/of problemen. Het ‘uit balans zijn’ wordt in de geluksdriehoek voorgesteld door de oranje bol. Soms is deze bol groot, soms heel klein. Gelukkig zijn er vaardigheden die ervoor zorgen dat je niet volledig onderuitgaat.

Drie basiscompetenties

Door in te zetten op drie basiscompetenties zorgen we ervoor dat we moeilijke momenten een plaats kunnen geven in ons leven:

  • emotie en stressregulatie: er zijn verschillende manieren om je emoties onder controle te krijgen. Er zijn zelfs strategieën voor. Van erover praten en afleiding zoeken tot eens goed, diep inademen. Ontdek hier je eerste hulp bij stress- en emotiemomenten;
  • flexibiliteit: je flexibel kunnen aanpassen aan een situatie, aan andere mensen en aan je eigen mogelijkheden is belangrijk voor je geestelijke gezondheid. Wat je doet, denkt of voelt, is dus zelden goed of slecht op zich, maar is al dan niet ‘passend’ in een situatie. Om je aanpak af te stemmen op de situatie moet je er op verschillende manieren naar kunnen kijken. Hoe je dat doet, lees je hier;
  • leren omgaan met tegenslagen: niemand is perfect en fouten maken we allemaal. De kunst is om uit die fouten te leren. En dat gaat met vallen en opstaan. Tips om beter fouten te leren maken, vind je hier.

Meer info en materialen nodig over hoe je de bewustwording over deze competenties kan vergroten? Neem dan zeker hier eens een kijkje.

Naast het onder de knie hebben van deze competenties, is het ook belangrijk om een goed vangnet te hebben. Daarom is het essentieel om te blijven inzetten op verbinding en sociale cohesie om mensen te ondersteunen. Ga je hiermee samen aan de slag, dan zal het effect nog positiever zijn.

#samenveerkrachtig

Zin gekregen om jouw veerkracht te versterken en te leren omgaan met moeilijke perioden? Ontdek hier wat er te doen is in jouw buurt! Ben je een professioneel en wil je met je organisatie zelf aan de slag gaan? Klik dan door op ‘voor professionelen’.

Op zoek naar nog meer tips over hoe je jouw geestelijke gezondheid of die van anderen kan ondersteunen? Surf naar tegek.be.