Emotie- en stressregulatie
Hevige emoties, gevoelens, stress … Niemand blijft ervan gespaard. Gelukkig zijn er manieren om je emoties onder controle te krijgen. Er zijn zelfs strategieën voor. Van erover praten over afleiding zoeken met iets anders tot eens goed, diep inademen. Ontdek hier je eerste hulp bij stress- en emotiemomenten.
Omgaan met moeilijke emoties
De manier waarop je met stresserende gebeurtenissen en omstandigheden omgaat, ligt aan de basis van je geestelijke gezondheid. Mensen gaan op verschillende manieren om met emoties en gevoelens. Ze gebruiken verschillende strategieën om die emoties te beïnvloeden wanneer ze met uitdagingen geconfronteerd worden: ze zullen proberen om het probleem op te lossen of er net van weglopen, ze zullen blijven nadenken over hun zorgen of een andere aanpak zoeken. Ze zullen zichzelf afleiden door iets anders te doen, tegen anderen praten over wat er gebeurt of hulp zoeken ... Welke strategie het best werkt, hangt af van de situatie. Wanneer je een strategie kiest die werkt in een bepaalde situatie, word je daar ook veerkrachtiger van: je leert hoe je met moeilijke situaties kan omgaan én dat je hiertoe in staat bent.
Hoe krijg je meer grip op je emoties?
Om je emoties onder controle te krijgen in een bepaalde situatie, kan je met vier elementen aan de slag: de situatie zelf, de aandacht die je eraan schenkt, hoe je de situatie beoordeelt, en uiteindelijk hoe je erop reageert. Je kan dus verschillende dingen doen:
- Kies situaties waar je je goed voelt en vermijd die waar er problemen ontstaan. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je moe bent na een lange werkdag, plan dan een rustige activiteit ’s avonds.
- Pas situaties aan je behoeften aan. Kies bijvoorbeeld voor een picknick in het park in plaats van een luidruchtig restaurant als je niet goed tegen lawaai kunt.
- Focus je aandacht op positieve aspecten van de situatie. Richt je aandacht bijvoorbeeld op de geur en het uitzicht van het bos tijdens het joggen in plaats van op het fysieke ongemak.
- Pas je ideeën over de situatie aan. Zie sporten als een uitdaging in plaats van iets dat je moet doen.
- Pas je reactie op de situatie aan. Adem bijvoorbeeld diep in wanneer je voelt dat je gespannen bent.
- Neem een situatie uit je eigen leven en kijk op welke stadia je anders zou kunnen handelen. Bekijk kritisch de mogelijkheden op elk stadium: welke kunnen echt aangepast worden en welke niet? En welke dingen wil je eigenlijk niet aanpassen hoewel het je wel zou helpen?
- Daarnaast is ook de manier waarop je jezelf in de situatie ziet van belang. Als je voelt dat je controle hebt over je ervaringen en over de situatie waarin je zit, is het makkelijker om stress en andere moeilijke emoties onder controle te houden.
- Erken dat stress ook voordelen heeft: het maakt je gefocust, alert en efficiënt.
- Doe een inspanning om een positief aspect in tegenslagen te zien. Zo kan een burn-out je misschien helpen inzien dat je droomjob misschien elders ligt, of kan een week ziek thuis zijn ervoor zorgen dat je tijd hebt om je gedachten te ordenen.