Perfect geluk bestaat niet. Soms ben je uit balans en dat is oké

Perfect gelukkig zijn, bestaat dat? Er zijn zeker momenten waarop alles lijkt ‘te kloppen’ en je je dus écht gelukkig voelt. Die momenten moet je zo veel mogelijk koesteren. Want de realiteit is dat je niet voortdurend gelukkig kunt zijn. We ervaren allemaal stress, kennen allemaal tegenslagen. Dat geeft de oranje bol weer.

Kleine of grotere oranje bol

Elke dag doe je je best om de verschillende ‘sociale rollen’ die je hebt zo goed mogelijk uit te voeren. Je bent ouder van en/of kind van, je bent leerling, student, werknemer of baas, je bent partner van iemand, je bent iemands vriend en buur, je bent lid van een sportteam, je bent burger in de maatschappij … Aan al die rollen zijn verwachtingen gekoppeld. Het is niet zo eenvoudig om die allemaal goed te doen. In elk van die rollen zijn er ook zaken die niet lukken of die niet lopen zoals we gehoopt hadden. Die kleine of grotere stresserende gebeurtenissen of ‘stressoren’ stapelen zich op en zorgen ervoor dat je minder goed in je vel zit en je je minder gelukkig voelt.

Daarnaast kunnen er grotere tegenslagen of stressoren op je weg komen: je verliest je job, iemand in je omgeving wordt ernstig ziek of overlijdt, je partner heeft je verlaten, er is ingebroken in je woning of je moet verhuizen … Deze gebeurtenissen brengen grote veranderingen met zich mee: alles wat je kent, je ‘vertrouwde situatie’ wordt door elkaar geschud. En dat heeft meestal een grote impact op je geluk. Het klinkt misschien raar, maar ook positieve gebeurtenissen waarbij er veel verandert in je leven, kunnen je geluk bedreigen.

Al deze tegenslagen, klein of groot, kunnen dus jouw oranje bol zijn. Die bol kan je uit balans brengen. Dat is niet erg: je moet en kan je niet altijd gelukkig voelen. Soms is de bol groter, soms is hij heel klein. Weet dat de bol er is en stoor je er niet aan. Er is altijd wel iets dat je uit balans brengt. En dat is oké.

Deze competenties helpen je op weg

Hoe sterk je uiteindelijk uit balans geraakt, hoe sterk jouw geluk te lijden heeft onder druk, tegenslagen en veranderingen, hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent. Heel wat vaardigheden of competenties die bijdragen aan ons geluksgevoel, dragen ook bij tot meer veerkracht. Toch zijn er drie bijkomende competenties die in het bijzonder belangrijk zijn om veerkrachtig in het leven te staan:

Door die vaardigheden te trainen leer je geleidelijk aan wat je kan helpen en wat niet. Je ontwikkelt het vertrouwen dat, wanneer er zich iets voordoet, je er wel uit zult geraken.

Lees hier meer over waarom veerkracht belangrijk is voor jouw geluk of verken het thema veerkracht op www.geluksdriehoek.be.