Expeditie Geluk daagt Vlaamse klassen uit om te werken aan mentaal welbevinden

09.11.2023

Fasten your seatbelts, want Expeditie Geluk is terug! En dit keer zetten we koers naar… de ruimte! Na de succesvolle editie van 2021, waaraan meer dan 50.000 leerlingen deelnamen, presenteert het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw met de steun van het Departement Zorg een nieuwe versie van deze virtuele ontdekkingstocht voor leerkrachten en leerlingen van de lagere school. Expeditie Geluk zit vol leuke opdrachten die 6- tot 12-jarigen spelenderwijs vaardigheden aanreiken om hun mentaal welbevinden te versterken. Want jong geleerd is oud gedaan!

Expeditie wat?

Expeditie Geluk is een online spel waarin leerlingen van de lagere school in klasverband werken rond mentaal welbevinden. Samen met hun leerkracht trekken ze op ontdekkingstocht door een virtuele wereld vol stimulerende, laagdrempelige opdrachten. Bestemming? Planeet Pa-R-Ty! Maar om daar te geraken, moeten ze natuurlijk eerst samen allerlei hindernissen overwinnen.

Expeditie waarom?

De klas, en bij uitbreiding de school, is veel meer dan een plek voor kennisoverdracht. Het vormt ook een voedingsbodem om vaardigheden aan te leren en te bouwen aan geluk. Want ook lagereschoolkinderen worden geconfronteerd met ups en downs. Zijn ze daartegen opgewassen? Hoe overwinnen ze een dipje? Durven ze op hun klasgenoten te rekenen? Kinderen van jongs af aan, op een speelse manier, technieken en gewoontes aanleren om hun mentaal welbevinden te versterken: dat is het doel van Expeditie Geluk.

In 2021 gingen 3.000 klassen op expeditie. Ook dit jaar zijn er al meer dan 1.000 scholen en meer dan 20.000 leerlingen ingeschreven. En dat aantal kan nog verder stijgen, want scholen kunnen zich nog steeds inschrijven én deelnemen tot het einde van de maand.

“Meer dan ooit hebben we aandacht voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren. We willen dat ‘Expeditie Geluk’ een jaarlijks terugkerende gebeurtenis wordt; een echte vaste waarde in het onderwijs”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn. “Verschillende studies tonen aan dat we bezorgd moeten zijn om het mentaal welzijn van jongeren. Daarom is het belangrijk om preventief te werken, en dat doen we door op heel jonge leeftijd al duidelijk de boodschap te geven dat het oké is om je soms niet goed te voelen en hierover ook te praten met elkaar. Op die manier kunnen kinderen elkaar ook steunen. Met Expeditie Geluk wordt ook op laagdrempelige wijze gewerkt aan vaardigheden om zelf je welbevinden, of ‘geluk’, te kunnen behouden en versterken.”

Expeditie wie?

Een kwart van alle mentale problemen bij de Belgische bevolking ontstaat voor de leeftijd van 14 jaar. “Het loont om al op jonge leeftijd deze vaardigheden te oefenen. Het motto ‘jong geleerd, is oud gedaan’ geldt ook hier. En dat hoeft niet altijd moeilijk of zwaarwichtig te zijn. Met Expeditie Geluk tonen we aan scholen en leerkrachten dat werken aan je mentaal welbevinden ook gewoonweg positief en leuk kan zijn”, zegt Daan Gielen, stafmedewerker bij Gezond Leven.

Naast de methodieken ‘Geluk in de klas’ en ‘Gezonde school’ reikt het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw met Expeditie Geluk een extra tool aan om scholen en leerkrachten hierin te ondersteunen.

Juf Elly van de Vrije Basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke, een van de deelnemers van de vorige editie van Expeditie Geluk, was alvast enthousiast: “Wat een megatoffe dag was dit. Bedankt voor dit mooie initiatief. Na zelf een zware burn-out te hebben meegemaakt, zoek ik steeds naar zaken om kinderen mentaal sterker te maken.”

Expeditie hoe?

Als echte ruimtereizigers gaan de leerlingen met hun leerkracht op virtuele expeditie. Door een raketcrash zijn ze op de onbekende planeet G£LúK beland. Alle voorwerpen uit hun raket liggen verspreid in vier zones van de planeet, die gelinkt zijn aan de geluksdriehoek. Om hun spullen terug te krijgen, worden ze uitgedaagd met interactieve opdrachten die ingesproken zijn door de Expeditie Geluk-gezichten, waaronder Thomas De Smet, Steffi Mercie en Timon Verbeeck. “Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld een heuse ademraket in elkaar knutselen om de buikademhaling onder te knie te krijgen”, verklapt acteur/presentator Thomas (Ketnet). “Of positieve boodschappen naar elkaar sturen met een zendmast en negatieve gedachten omkeren met een positief petje.”

Zijn er vier voorwerpen verzameld? Dan mag de klas verder vliegen naar planeet Pa-R-Ty, waar dj Olly Wannabe hen verwacht voor een heus klasfeest. Atmo-sfeer verzekerd! Op het einde van de rit maken de klassen bovendien ook nog kans op een bezoek van Héritier Tipo (bekend van Ketnet).

Scholen betalen voor hun deelname een prijs tussen 12 en 25 euro (afhankelijk van het aantal klassen en financiële mogelijkheden), maar hiervoor krijgen ze héél wat materiaal in ruil: gaande van kennisclips over het thema, gespreksstarters om aan de leerlingen voor te leggen, tips voor klasaankleding en gezonde snacks,… Buitenaards veel, dus.

Voor meer info:

🚀 www.expeditiegeluk.be

🚀 Infofiche

🚀 Het ABC van Expeditie Geluk

🚀 Het verhaal van de Expeditie