Vrijwilligers maken het verschil… en worden daar zelf gelukkiger van

05.12.2024

Op 5 december worden vrijwilligers overal ter wereld in de bloemetjes gezet op de internationale dag van de vrijwilliger. De slogan van de campagne is dit jaar ‘Jij doet groeien’, maar vrijwilliger zijn is niet enkel geven. Want als je je belangeloos inzet voor anderen, krijgt het bouwblok ‘goed omringd zijn’ uit de geluksdriehoek een stevige boost.

Hoe beteken jij iets voor een ander?” Het is een vraag uit de geluksdriehoek waarop vrijwilligerswerk een duidelijk antwoord geeft. Want door iets te doen voor anderen zonder dat je daarvoor wordt betaald, maak je iemand gelukkig. Maar er is meer. Want door altruïstisch te zijn, geef je ook jezélf een cadeau.

Sterke netwerken en zingeving

“Stel je voor dat je wekelijks helpt bij een buurtrestaurant of een jeugdvereniging: je ontmoet mensen met dezelfde passie en deelt ervaringen. Deze contacten vormen vaak sterke netwerken die ook buiten het vrijwilligerswerk waardevol zijn”, zegt Daan Gielen, expert mentaal welbevinden bij Gezond Leven. “Vrijwilligerswerk biedt ook zingeving. Door bijvoorbeeld betrokken te zijn bij een natuurproject of mee te helpen in een woonzorgcentrum zie je de directe impact van je inzet.”

Daan

“Het gevoel van ergens betekenis aan te geven draagt bij aan een positief zelfbeeld en helpt om je eigen sterke punten te ontdekken”

Daan Gielen, expert mentaal welbevinden

“Wij mensen voelen ons beter in ons vel wanneer we niet enkel wéten waar we voor staan en wat we belangrijk vinden, maar ook actie ondernemen en onze bekommernis effectief in daden omzetten. Vind je dierenwelzijn belangrijk? Dan kan je dat concretiseren door bijvoorbeeld vrijwilliger te worden in een hondenasiel. Dit gevoel van ergens betekenis aan te geven draagt bovendien bij aan een positief zelfbeeld en helpt om je eigen sterke punten te ontdekken en te waarderen. Het maakt ons met andere woorden – terecht - fier op onszelf!”

Goed tegen stress

Je verwacht het misschien niet, maar vrijwilligerswerk is ook een buffer tegen stress. “Het biedt een moment om even los te komen van je eigen zorgen en je te richten op iets wat waardevol is voor een ander”, zegt Daan. “Door je aandacht te verplaatsen naar iets of iemand anders, creëer je afstand waardoor je met een frissere bik naar jezelf (en je zorgen) kan kijken.”

Daan

“Ook attent zijn, verjaardagen of andere belangrijke data onthouden en een kaartje sturen dragen bij tot een gevoel van verbondenheid”

Daan Gielen, expert mentaal welbevinden

Maar… voel je absoluut niet schuldig als je geen ‘officieel’ vrijwilligerswerk doet: iets betekenen voor anderen kan ook op andere manieren: tijd maken voor mensen die een babbel kunnen gebruiken, attent zijn, verjaardagen of andere belangrijke data onthouden en een kaartje sturen… het draagt allemaal bij tot een gevoel van verbondenheid.

Bouwblokken van geluk

Samengevat spelen vrijwilligers een rol in het versterken van het mentaal welbevinden van anderen én verstevigen ze hun eigen bouwblokken van geluk:

  • Goed omringd zijn: een netwerk hebben, steun bieden én gesteund worden, dankbaarheid ervaren;
    • Jezelf kunnen zijn: als vrijwilliger investeer je in waardevolle activiteiten, in zaken die zin geven, en leer je positief naar jezelf kijken;
    • Je goed voelen: loskomen van je eigen gedachten/je richten op een ander in plaats van op jezelf, dingen doen waar je energie van krijgt. Vrijwilligerswerk geeft structuur en duidelijkheid aan je dagen.

    Lees ook het verhaal van Anke, vrijwilliger bij Sportpret vzw.