In deze stap leg je de uitdagingen voor aan de buurt en verzamel je de ideeën.

Hoe ideeën verzamelen?

De ideeën van buurtbewoners kan je op verschillende manieren verzamelen. Dat kan door met hen te spreken, maar ook vanop afstand. Zo kan je bijvoorbeeld een ideeënbus plaatsen of een bord waar mensen ideeën kunnen opschrijven.

De bedoeling is dat de ideeën een antwoord bieden op de uitdagingen die in stap 2 gekozen werden. In deze stap hoef je nog geen rekening te houden met de haalbaarheid van het idee.

Tools om je te helpen bij deze stap

Inspiratie uit de praktijk

Poperinge

De buurtbewoners konden hun ideeën over hoe de 3 uitdagingen concreet aangepakt dienden te worden online delen op prikborden en via een Facebookpost. In het buurthuis konden ze hun idee via een post-it kleven op affiches of het rechtstreeks aan de buurtwerker meegeven.

Menen

In Menen werden ideeën vooral verzameld door met mensen te spreken. Zo werd er een brainstormmoment georganiseerd. Daarnaast werd er ook gesproken met verschillende organisaties uit de buurt en hun leden. Tot slot werd er ook een ontwikkeld invulformulier zodat buurtbewoners input konden geven.

PTS1

Mechelen

In Mechelen konden buurtbewoners input geven via online prikborden (zie details hier) en ideeënbomen. Een oproep tot input voor de online prikborden werd gedeeld via mail en sociale media. Vrijwilligers van Salaam en leden van de werkgroep gingen ook langs bij scholen en de jongerenwerking van J@M om zo bij de aanwezige buurtbewoners input te verzamelen. Wie een idee opgaf, kreeg een appel in de plaats. In het lokaal dienstencentrum, aan het lokaal van Salaam en aan de ingang van Woonpunt stond voor langere tijd een ideeënboom om bij buurtbewoners te peilen naar welke acties er bij de uitdagingen konden worden uitgevoerd. Ook andere professionals/organisaties uit de buurt die geen lid waren van de werkgroep, werd gevraagd naar feedback, maar gaven geen input.

Alle verzamelde ideeën vind je terug in dit overzicht.

Kessel-Lo

In Kessel-Lo werd op verschillende manieren input gevraagd. Zo konden buurtbewoners online hun ideeën posten via Padlet. Dit werd gedeeld via mail en sociale media. Daarnaast werden ook posters verspreid die linken naar de Padlet.

Tijdens verschillende overleggen met organisaties in de buurt werd er aan deelnemers gevraagd om hun ideeën uit te schrijven of te tekenen. Hiervoor werd volgend sjabloon gebruikt.

Er werd ook een standje bemand op een evenement. Deelnemers kregen postkaarten met de uitdagingen op. Op de achterkant konden ze ideeën schrijven.