Goed-gevoel-stoel

De Goed-Gevoel-Stoel is een methodiek om samen met maatschappelijk kwetsbare mensen te werken aan geestelijke gezondheid.

Op dit ogenblik ontwikkelen we een nieuw aanbod om te werken rond mentaal welbevinden bij mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties.
Daarom bieden we geen opleidingen meer aan bij de Goed Gevoel Stoel.

Eén op zeven inwoners van ons land moet vechten om te overleven. Ze hebben problemen met geld, gezondheid, erbij horen, werk vinden, goed wonen,… Als je zoveel zorgen hebt, klinkt ‘je goed in je vel voelen’ wel heel veraf. Af en toe is er even een goed gevoel, maar dat is meestal ook even snel weer weg.

De methodiek bestaat uit drie praatsessies waarin de deelnemers in groep zoeken naar manieren om langer een goed gevoel te kunnen vasthouden. Daarnaast krijgen de deelnemers een pak tips om nadien zelf of met de groep Goed-Gevoel-acties te doen. Elke praatsessie duurt drie uur en er is plek voor maximum 12 deelnemers. De begeleider van zo’n groep heeft eerst een training bij Gezond Leven gevolgd. Kijk onderaan bij ‘downloads’ voor alle materialen.

Goed-Gevoel-stoel organiseren?

Om zo vlot mogelijk met de goed-gevoel-stoel aan de slag te gaan, is er:

  • Een document met alle mogelijke achtergrond informatie (Wat is het? Waarom is het gemaakt? Voor wie is het? Hoe werkt het?)
  • Deze website met alle overige materialen, te downloaden onderaan deze pagina
  • Een draaiboek met tips over de praktische omkadering die belangrijk zijn bij het werken met mensen in armoede. Dit draaiboek is te downloaden onderaan de pagina. Het kwam tot stand dankzij de waardevolle inbreng van Recht-Op en Logo Antwerpen.

De Goed-Gevoel-Stoel kaderde binnen de publiekscampagne Fit in je Hoofd en werd uitgewerkt door het Vlaams Instituut Gezond Leven in samenwerking met CEDES vzw (beweging voor integrale armoedebestrijding).

Het online platform Fit in je Hoofd werd eind 2020 vervangen door geluksdriehoek.be. Hier vind je inspiratie over hoe je zelf mee aan de slag kan gaan met je geluk. Met tips, oefeningen, filmpjes en verhalen van (bekende) Vlamingen.

Benieuwd hoe comfortabel zo’n Goed-Gevoel-stoel zit in de praktijk?

Vier dames die deze sessies volgden in Medikuregem Anderlecht vertellen je het graag. Samen met hun twee begeleidsters.

Lees hun moedige verhaal.

Contact: info@gezondleven.be

Voor wie: Alle organisaties die werken met en voor maatschappelijk kwetsbare mensen (bv. verenigingen waar armen het woord nemen, welzijnsschakels, OCMW’s, buurthuizen, wijkgezondheidscentra, …)