De Kwispelstappers

Zo lang mogelijk gezond thuis blijven wonen. Het is de droom van heel wat ouderen. Dat bleek uit een co-creatief traject ‘Gezond Ouder Worden’ dat het Vlaams Instituut Gezond Leven aflegde met ouderen en het werkveld. Samen gingen we op zoek naar uitdagingen en oplossingen om die droom waar te maken.

“Ik had vroeger altijd honden in huis. Ik verzorgde ze enorm goed en zorgde ervoor dat de vacht blonk. Zo werd ik, tijdens de dagelijkse wandelingen, vaak aangesproken door onbekenden over mijn honden. Momenteel woon ik op een serviceflat en kan ik geen honden meer houden. Toch ben ik blij dat ik met dit project regelmatig met andermans hond kan gaan wandelen.”

Deelnemer Kwispelstappers

Ouderen bedenken zelf concept

Uit dit traject bleek dat ouderen het gevoel willen hebben dat ze iets te bieden hebben, dat ze bezig willen blijven en dat ze sociale contacten heel belangrijk vinden. Ouderen bedachten zelf een origineel bewegingsproject om hierop in te spelen: ‘De Kwispelstappers’.

Buurtwandeling met een hond

Het concept is eenvoudig. Een groep ouderen gaat samen met vrijwilligers op stap met een hond in hun eigen buurt. Een manier om meer te bewegen, andere ouderen uit de buurt te ontmoeten én voor dieren te zorgen. Belangrijke kenmerken van dit project zijn laagdrempeligheid, plezier en veiligheid. Dat zie je ook in deze reportage van RTV!

Gratis online vorming voor vrijwilligers

Als deel van het project biedt het Vlaams Instituut Gezond Leven een gratis online vorming aan voor de vrijwilligers. Hierin maken de vrijwilligers kennis met de bewegingsdriehoek, leren ze handige tips geven over beweging en zullen ze in staat zijn om met hun hond de ouderen te begeleiden. We voorzien ook een beweegkalender en de keuze om een stappenteller te gebruiken.

Beweegkalender

De deelnemers aan het project ontvangen een beweegkalender met dagelijkse info, beweegoefeningen of motiverende tips om meer te bewegen.

Goede resultaten

‘De Kwispelstappers’ is een gemeenschapsproject waarbij lokale partners door samenwerking een verschil maken. Uit de proefprojecten bleek dat ouderen meer bewogen en minder neerzaten door deelname aan het project. Daarnaast waren de aanwezigheid van de hond en het samen zijn een belangrijke motivator om deel te nemen aan het project.

Succescomponenten

Draaiboek

Werk je in een buurt- of wijkhuis, lokaal dienstencentrum, inloopcentrum, wijkgezondheidscentrum, woonzorgcentrum? Ben je een medewerker van de welzijns-, gezondheids- of sportdienst in de gemeente, de seniorenconsulent, medewerker in een dierenasiel...? Wil je graag met ‘De Kwispelstappers’ aan de slag? Dan vind je in dit draaiboek alle nodige info om het project op te starten. Ook het plaatselijk Logo biedt ondersteuning bij de opstart. Alle bijlagen uit het draaiboek vind je hieronder terug: 

Vorming voor vrijwilligers

In deze twee vormingen maakt de vrijwilliger kennis met de nuttige basis van de bewegingsdriehoek en met het motiveren en begeleiden van ouderen. De vrijwilliger volgt deze vormingen waar en wanneer hij/zij wil, vóór het begeleiden van de eerste wandeling. 

Vorming 1: Minder lang stil te zitten en meer bewegen aan de hand van de Bewegingsdriehoek

Vorming 2: Ouderen begeleiden en motiveren om meer te bewegen en minder lang stil te zitten bij ‘De Kwispelstappers’.

Wil je graag Kwispelstappen? En wil je de wereld van ouderen beter leren kennen? Bekijk dan zeker ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’. Deze tool toont je wat er in ouderen omgaat, maar het geeft ook inspiratie over hoe je kan inspelen op de noden en behoeften van ouderen.