Toolbox Hap & Stap: naar een gezonde voedsel- en beweegomgeving
Hoe maak je als lokaal bestuur een buurt gezonder, met oog voor de voedselomgeving en de beweegvriendelijkheid? De toolbox Hap & Stap: naar een gezonde voedsel- en beweegomgeving helpt je verder!
De toolbox Hap & Stap: naar een gezonde voedsel- en beweegomgeving zit momenteel in test fase. De voorlopige versie van de toolbox wordt door verschillende lokale besturen getest om later, waar nodig, aan te passen. Wil je de toolbox toch al gebruiken? Ga je gang! Wil je graag meedoen aan de testing en/of heb je vragen? Contacteer dan sara.claeys@gezondleven.be of eva.jacobs@gezondleven.be
De ambities van de toolbox Hap & Stap:
naar een gezonde voedsel- en beweegomgeving
In enkele stappen ontdek je de staat van de voedselomgeving en de walkability, de lokale context en de noden van de bewoners en kies je de gepaste interventies dankzij deze toolbox.
De toolbox vertrekt vanuit zes ambities om van uitdaging tot oplossing te komen in jouw buurt.
Bovenstaande beelden werden opgemaakt door Atelier Romain.
De toolbox
De toolbox bestaat uit drie delen: de walkabilityscore-tool 2.0 om kwetsbare buurten te identificeren op basis van de voedselomgeving, de walkabilityscore en het socio-demografisch profiel. Daarnaast bevat de toolbox informatie en tips om in die buurten op terreinonderzoek te gaan en interviews af te nemen om een beeld te krijgen van de beleving van de bewoners en van de lokale uitdagingen. Tot slot kan je actie ondernemen om deze gezondheidsuitdagingen in de buurt aan te pakken. Laat je inspireren door de mogelijke interventies.
Wil je graag werken met een stappenplan? De methodiek van Hap & Stap baseert zich op het stappenplan van gezonde gemeente. Benieuwd hoe de vier pilootbuurten van Hap & Stap hiermee aan de slag gingen? Klik hier. De stappen werden uitgebreid doorlopen en in overzichtelijke rapporten gegoten.
Hoe kies je de geschikte interventies?
Om over te gaan tot interventies om de voedselomgeving en beweegvriendelijkheid te verbeteren in de publieke ruimte van de gekozen buurt, moeten eerst de uitdagingen in kaart worden gebracht. Dit doe je aan de hand van de eerste twee stappen, namelijk de walkabilityscore-tool 2.0 en het terreinonderzoek en de interviews in de gekozen buurt. Welke mogelijke uitdagingen rond voedselomgeving en walkability/beweegvriendelijkheid zijn er zoal? Hieronder vind je enkele voorbeelden. In elke lokale context kunnen de uitdagingen verschillen.
Uitdagingen rond aanbod Open
Uitdagingen rond toegankelijkheid en/of betaalbaarheid Open
Uitdagingen rond bereikbaarheid Open
Uitdagingen rond bewegen in de publieke ruimte Open
Uit de vier pilootbuurten van het Hap & Stap-project bleek dat er in buurten vaak nood is aan meer sociale interactie. Initiatieven rond voeding en beweging kunnen een verbindend effect hebben en aan sociale uitdagingen tegemoetkomen. Bekijk de verschillende interventies en de kansen om via voeding en beweging de sociale interactie in de buurt te verbeteren.
Risicogroepen
De omgeving heeft invloed op iedereen, maar onderzoek toont aan dat die omgeving vooral een negatieve invloed heeft op risicogroepen. De impact van interventies in die buurten brengt dan ook de grootste gezondheidswinsten met zich mee.
Mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties Open
Kinderen en jongeren Open
Ouderen Open
Het is aangeraden om in de drie onderdelen van de toolbox aandacht te hebben voor de risicogroepen, om een zo groot mogelijke gezondheidswinst te boeken in jouw gemeente.
De walkabilityscore-tool 2.0 geeft de buurten met kwetsbare huishoudens, het aandeel ouderen en jongeren weer op kaart. Aan de hand van deze info kan je risicobuurten identificeren. Ook tijdens de interviews heb je best bewust aandacht voor kwetsbare huishoudens, jongeren en ouderen en hun noden. Tot slot kunnen de interventies gericht zijn op de risicogroepen.
Koppelkansen
De potentiële interventies in deze toolbox staan nooit op zichzelf. Het koppelen van (sociale) voedsel- en beweeginterventies in de publieke ruimte levert vaak meer op.
Misschien bestaan er al boeiende projecten in de buurt? Ga na of die te koppelen vallen met de interventies uit deze toolbox om ze verder te versterken.
Vormingen

E-learning - Gezonde Publieke Ruimte / Gezondheidscalculator modal shift / Walkabilityscore-tool
Voor wie? Ruimtelijke en mobiliteitsactoren, lokale besturen, medisch milieukundigen, adviesraden. Deze e-learning is bedoeld voor iedereen die lokaal een gezonde publieke ruimte wil realiseren. Je leert welke tools je hierbij kunnen helpen.

Vorming - De voedselomgeving in de publieke ruimte
Voor wie? Lokale besturen. We duiden een aantal definities en begrippen over de voedselomgeving en walkability en we gaan in op welke verschillende aspecten uit de context ons eet- en beweeggedrag mee sturen.

Workshop - Hap & Stap
Voor wie? Lokale besturen. Tijdens een wandeling van ongeveer een uur hebben we oog voor aspecten die al dan niet bijdragen aan de walkabilityscore van de buurt en hoe ons eetgedrag wordt beïnvloed. Op het einde van de workshop vergelijken we de analyse op het terrein.