Educatie gaat verder dan het louter doorgeven van ‘kennis’ over tabak. Je maakt er leerlingen bewuster mee en helpt hen om hun kijk op roken en hun gedrag te veranderen.

Educatie over roken kan op veel manieren en op veel plaatsen. In de klas, en ver daarbuiten. Op schoolniveau kan je met affiches, opleidingen voor het personeel of projectdagen aan educatie doen. Buiten de schoolmuren bijvoorbeeld via een infoavond over tabak.

Hoe je het aanpakt, is persoonlijk. Want elke school, elke klas en elke leerling is natuurlijk anders. Wij helpen je hier alvast op weg met materialen. Laat je alvast inspireren door deze ingevulde matrix.

Printscreen Overzichtspagina

Leerlijn 'Verslavingspreventie in het onderwijs'

In de leerlijn vind je per leeftijdsgroep terug over welke middelen je best werkt tijdens preventieve lessen, projectdagen, … Je vindt er ook in DO’s & DON’Ts terug welke aanpakken best werken, en welke niet. De leerlijn legt ook de link met de eindtermen, en geeft inspiratie voor hoe je die kunt bereiken.

Maar onthoud, één keer lesgeven heeft weinig effect. Leerlingen komen best meerdere keren met deze gezondheidsthema’s in contact tijdens hun schoolloopbaan. Met de leerlijn kan je met het hele schoolteam afstemmen welke leerinhouden in welk jaar, en in welk vak aan bod komen. Handig, toch?

Je kan de leerlijn ook online consulteren op de website van Gezond Leven. Op deze pagina vind je ook andere gezonde leerlijnen (over voeding, beweging, …).

Materialen voor secundair onderwijs

Op zoek naar goed lesmateriaal over roken voor in jouw les? De online bib van Bullshit Free Generation zit er vol van! Je vindt er kant-en-klaar maar aanpasbaar lesmateriaal, achtergrondteksten inclusief. Maar ook coole spellen, YouTube-filmpjes en apps, documentaires, quizjes … Bijna te veel om op te noemen, ga dus snel checken of ga naar KlasCement en duid de map ‘Tabak’ aan als favoriet. Al het materiaal dat je in de bib vindt, doorstond een grondige ‘quality check’. Het is:

  • Gebaseerd op de evidence based leerlijn tabak
  • Gemakkelijk te integreren in de les
  • Up-to-date
  • Toegespitst op de leefwereld van jongeren.

Wil je ermee aan de slag? Of heb je al een bestaande les over roken klaarstaan? Natuurlijk willen we dat die les bij de leerlingen blijft hangen. Hoe? Wij doen alvast enkele suggesties.