Leren begint bij geboeid raken.
Soms ben je als begeleider niet de meest geschikte persoon om iets aan te brengen.
Waarom niet eens de voorzet laten geven door een vriend? Of misschien … een dino?
Bedenk wie wat aan een ander kan bijbrengen.

Je wil jongeren en gezinnen ondersteunen, zodat ze zelfstandig leven. Om dat te doen, hebben ze begrijpelijke informatie nodig. Die kan je op verschillende manieren geven. Je zegt hen wat volgens jou nodig is, je laat hen het zelf beleven, je brengt mensen bij elkaar om uit te wisselen, je geeft papieren mee die beschrijven wat mensen moeten doen … Wissel aantrekkelijke vormen van kennisoverdracht en kennisdeling af. Laat ouders, kinderen en jongeren hun voorkeur aangeven. Wie weet hebben ze interesse in thema-avonden of leren ze vooral wanneer je samen op pad gaat?

Voor sommige gasten is een dag niet tegengeprutteld, een dag niet geleefd. Goed bedoelde tips vliegen de vuilbak in, aansporingen om mee te helpen vallen in dovemans oren en energie is verloren. Even belangrijk als de boodschap, is vaak de zender. Kinderen en jongeren hebben recht op informatie uit verschillende bronnen.

“Het is leuk om kleintjes in de groep te hebben. Het is mooi om hen te zien opgroeien en je beseft dat je een voorbeeld bent voor hen.”
jongere uit de jeugdhulp, thesis Annelien Coppieters

Enkele opties

Bijleren winkeloefening tekst

1. Winkeloefening

Bij een winkeloefening komt een diëtist langs en zoek je samen werkende tips om budgetvriendelijk en gezond te leven. Het is niet altijd makkelijk om een geschikte diëtist te vinden. Neem contact op met mij (Tine.Vangroenweghe@gezondleven.be) en wij zoeken dé diëtist die matcht met jullie gast(en).

2. Kookworkshops

Erken de chef in jullie gasten en laat één van hen (liefst eentje mét ervaring) een potje koken voor de anderen, zoals Thomas:

“Thomas gaat naar de hotelschool en zit in een leefgroep. Hij nam het initiatief om voor de leefgroep een menu in elkaar te steken waarbij er getoverd werd met een voedselpakket. Na wat gezwoeg boven de kookplaat, kon het hele gezelschap genieten van een maaltijd om de vingers bij af te likken.”

Ondertussen kan je alles laten documenteren door de fotograaf en journalist van de leefgroep. Zo spreek je ieders talent aan.

Of organiseer heuse kookworkshops. Laat de kok des huizes komen of vraag een chef om samen gezellig gezond te kokkerellen. Als de vaste koks deelnemen, is er misschien wel een kans dat de resultaten hun weg vinden naar de weekmenu’s. Meer inspiratie nodig? Gebruik de visuele recepten groenten en peulvruchten (scheurblok: voor 20 personen hetzelfde recept).

Nog wat thema-ideetjes:

Bijleren kookworkshop tekst
  • Ontdek de gepaste kruiden:
    • Knabbel, proef en combineer tot op elk vleespotje z’n kruidendekseltje past.
  • Bereid de gezondere versie van:
  • Maak er (g)een soep van:
    • Van vaste groente tot glanzende soep. Wat combineert goed en wie raadt welk kleur de mix krijgt?
  • Van het veld tot op je bord, plaatsbezoeken bij alle voedselpunten:
    • Van rode bieten in een blinkende winkel naar loof dat uit de bruine aarde steekt. Rewind met je gasten de weg die voeding aflegt. Wie weet is de waardering zo groot, dat de bietenstukjes de volgende keer hun weg consequent verderzetten naar de lege magen.

3. Spel

Bijleren kwartet tekst

Speel een gezond kwartet. Dat zoveel dertigers weten wie Bill van ‘Wie is het?’ is, toont aan dat we spelenderwijs heel wat oppikken. Een gezond kwartet biedt veel herhaling, zodat je gasten binnenkort ook weten welke peulvruchten er zijn en dat gevogelte gezonder is dan rood vlees. En dat zonder dat er een schoolbank of wijzende vinger aan te pas komt.

4. Contact met ouders

Niet elke ouder is foodie of op de hoogte van alle need to knows. Informatie in bulk en quizzen liggen niet iedere (groot)vader of (-)moeder. Korte, heldere informatie die niemand beschuldigd, maar wel nuttig informeert does the trick. Geef bv. deze opVoedingstips mee. Sturen jullie soms mails naar ouders? Hebben jullie een Facebookpagina waardoor je in contact staat? Post deze handige tips en pols af en toe of die goed ontvangen en gebruikt worden.

5. Dino's doen het werk

Tips en aansporingen gegeven door een dino, zijn mogelijk the way to go. Fruit eten is gezond? Zelfs een krachtige stegosaurus krijgt er niet genoeg van. Eens helpen met afwassen? De T-rex toont dat iedereen meehelpt. En met de diplodocus blijf je weg van de energiedrank.

Bijleren donovember

copyright dinovember