Gezondheidsongelijkheid verkleinen? Laat je inspireren!

Gezondheidsongelijkheid aanpakken en voor iedereen meer gelijke kansen op een gezond leven creëren: het is de missie van velen. Maar hoe begin je eraan? Wie kan je dat beter vertellen dan zij die elke dag hun schouders zetten onder het verkleinen van gezondheidsongelijkheid! Laat je inspireren door 5 praktijkvoorbeelden.

Zoek je nog meer inspiratie? Check dan zeker onze inspiratiegids en andere ondersteunende tools

De strijd tegen Vocht in Huis in Molenbeek

Hoe gaan ze de strijd aan tegen Vocht in Huis in Molenbeek? Via een combinatie van toegankelijke educatie en omgevingsgericht werken! Door de handen in elkaar te slaan met verschillende organisaties! En door aan de mouw van het beleid te trekken! Bekijk de video en laat je inspireren door de aanpak van Logo Brussel en haar partners.

Participatief werken aan gezondheidsvaardigheden in de Gentse wijkgezondheidscentra

Welk participatief traject legden de Gentse wijkgezondheidscentra af in de ontwikkeling van het spel ‘Wegwijs’, dat mensen helpt om hun weg te vinden in het vaak nog te complexe zorg- en welzijnslandschap? Je ontdekt het in deze video! Kom je graag meer te weten over de werking van wijkgezondheidscentra? Dat kan hier.

Outreachend werken naar de Sub-Saharaanse gemeenschap bij het Instituut Tropische Geneeskunde

Outreachend werken is méér dan een telefoontje doen of éénmalig op een marktplein flyers uitdelen. Het vergt tijd en inspanningen om vanuit vertrouwen met en naar je doelgroep te kunnen werken. En het impliceert ook systematiek. Daar weten ze bij het Instituut Tropische Geneeskunde alles over. Ontdek in deze video hoe ze uitreiken naar en samenwerken met de Sub-Saharaanse gemeenschap in Antwerpen om te werken aan de preventie van HIV.

Krachtgerichte coaching door Kristel

Bewegen Op Verwijzing-coach Kristel gelooft als geen ander in het belang van een krachtgerichte aanpak. In het Antwerpse Kiel werkt zij aan een gezonde leefstijl met mensen die vaak vele drempels ervaren: financiële drempels, psychologische drempels, culturele drempels, … Maar Kristel ziet ook en vooral hun veerkracht, openheid en nieuwsgierigheid! En vandaaruit ondersteunt ze haar cliënten om stapjes richting een gezondere leefstijl te zetten, met alle voordelen die daarbij horen.

Open gesprekken over positieve gezondheid bij CM

‘Niet invullen voor een ander’. Dat principe kennen ze én passen ze toe bij CM. Want wat doe je om ervoor te zorgen dat je met je aanbod meer diverse doelgroepen bereikt? Geen aannames maken van wat hun bekommernissen en noden zouden kunnen zijn. Maar wel luisteren: via open gesprekken en vanuit een brede kijk op gezondheid. En dat is waar het in het project ‘Samen op pad met Positieve Gezondheid’ om draait. Bekijk de video en laat je inspireren!

Deze video’s kwamen tot stand in samenwerking met Logo Brussel, De Gentse wijkgezondheidscentra, het Instituut Tropische Geneeskunde en het HIV/SAM project, en CM Gezondheidsfonds.

Heel erg bedankt aan deze organisaties voor hun waardevolle bijdrage en vooral voor hun inspanningen om gezondheidsongelijkheid te verkleinen

Banner