Actieve Kinderopvang

Hoe zorg je ervoor dat kinderen voldoende bewegen? Wat is een actief spel? En welke dranken en tussendoortjes zijn gezond? Ook in de buitenschoolse kinderopvang is het belangrijk dat kinderen gezond eten, voldoende actief zijn en niet te lang neerzitten. Om de opvang hierin te ondersteunen, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven het project ‘Actieve kinderopvang’.

Doel

Actieve kinderopvang focust op de invulling van een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding, en de preventie van lang stilzitten binnen de buitenschoolse opvang. Dit beleid heeft oog voor een vrij bewegingsaanbod, actief toezicht, de beperking van lang stilzitten, een evenwichtig dranken- en tussendoortjesaanbod, geschikte stimuli en relevante afspraken (keuzevrijheid, kinderparticipatie, rolmodel, sociaal veilige omgeving,…). Je krijgt een hoop tips en materialen mee om je eigen buitenschoolse opvang energieker te maken.

Boeiende vorming en materialen

Actieve kinderopvang biedt concrete ondersteuning aan de hand van een vorming voor de begeleiders en coördinatoren. Via de vorming word je geïnformeerd en gesensibiliseerd over de bestaande aanbevelingen rond gezonde voeding, beweging en lang stilzitten, en leer je om een beleid rond deze gezondheidsthema’s op te starten of verder uit te bouwen.

Tijdens de vorming ontvang je handige materialen, onder andere:

  • een uitgebreide handleiding met alle thematische en praktische info om aan de slag te gaan
  • een screeningsinstrument om het huidige voedings- en bewegingsbeleid te screenen, verbeterpunten voor te stellen en acties te formuleren
  • een Gezond gedacht bordspel voor het personeel om draagvlak te creëren en iedereen te sensibiliseren rond de verschillende gezondheidsthema’s. Dit bordspel heeft weetvragen, stellingen en actievere tussendoortjes. Speel het met het hele team en ontwikkel samen spelenderwijs een beleid en gezamenlijke standpunten.
  • 80 leuke actieve spelfiches voor de kinderen, waar je enkel kosteloos of goedkoop materiaal voor nodig hebt. Elk spel heeft drie niveaus, zodat kinderen van alle leeftijden kunnen deelnemen.
  • affiches en folders om de ouders te informeren over de gezonde acties.