Het zag er niet goed uit. Bij een bezoek aan de huisarts kreeg Niki Koravou (42) slecht nieuws: de waarde van haar cholesterol was veel te hoog, net als haar bloeddruk. Naast medicijnen en begeleiding bij een diëtist kreeg Niki een derde papiertje: een doorverwijsbrief voor de Bewegen Op Verwijzing-coach.

“Ik voelde me niet goed, dus ging ik naar de huisarts. Maar het nieuws dat ik daar kreeg, was veel slechter dan wat ik had kunnen denken. Blijkbaar waren mijn cholesterol en bloeddruk gevaarlijk hoog. Mijn gewicht was ook niet goed. Ik moest mijn dieet veranderen en meer bewegen. En dat is niet gemakkelijk, want je moet eigenlijk je levensstijl en mentaliteit veranderen.”

Foto Niki

"Bewegen hoeft niet duur te zijn! Ik kan het ook dicht bij huis en op een eenvoudige manier."

Niki Koravou (42)

Bewegen staat niet gelijk aan sporten

“Voor ik bij Kristof - mijn Bewegen Op Verwijzing-coach - terechtkwam, dacht ik dat bewegen moeilijk was, veel kostte of dat ik daarvoor naar een speciale sportzaal moest gaan. Maar met die misvatting heeft Kristof meteen komaf gemaakt. Nu besef ik maar al te goed dat bewegen niet duur, lang of speciaal moet zijn. Het kan eigenlijk dicht bij huis en op een betaalbare manier.”

Voorzichtig starten

Als je je leven moet omgooien, komt er veel nieuws op je af. En dan is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig kan je dan zoals Niki een beroep doen op je Bewegen Op Verwijzing-coach. “In ons eerste gesprek hebben we bekeken wat er allemaal mogelijk was, ook voor iemand met overgewicht. Na heel wat voorstellen hadden we het idee dat fietsen voor mij het beste was. Kristof heeft me dan heel wat fietstochten in en rond Mechelen leren kennen. Ik trek er nu, samen met vriendinnen of mijn hondje Piet, op uit met de fiets.”

Steeds verder

Als je enthousiast bent, moet je opletten dat je niets overhaast. Dat heeft Niki ook gemerkt. Lange fietstochten zaten er niet onmiddellijk in. Maar de boodschappen doen of haar zoontje van school halen, dat lukte wel. “Beetje bij beetje heb ik kunnen opbouwen tot langere fietstochten. Zo hebben we vorig weekend nog een tocht van 20 km gedaan, met het hele gezin. Dat is puur genieten!”

Resultaat

Intussen zijn we zes maanden verder en heeft Niki de smaak te pakken. Kristof volgt haar goed op, ook met telefoontjes buiten de afspraken. En dat loont. “Een half jaar geleden voelde ik mij ellendig. Maar nu heb ik veel meer energie en kan ik veel meer bewegen, binnens- en buitenshuis. Door beweging te combineren met een gezond dieet en wat medicatie is mijn cholesterol nu ook al lager én ben ik 20 kg kwijt."

Niki ziet de toekomst rooskleurig. Het is een kwestie van volhouden en ook nog die bloeddruk naar beneden krijgen. Maar ze is ervan overtuigd dat het met de steun van coach Kristof zeker zal lukken. “Ik zou het iedereen aanraden. Voor iemand die zoals ik niet in België geboren is en hier niet zo veel familie en vrienden heeft, is de coach een absolute meerwaarde.”

Op zoek naar een coach?

Een Bewegen Op Verwijzing-coach stimuleert mensen om meer te bewegen – met een persoonlijk beweegplan en consultaties.

Je vindt zo'n coach in Vlaanderen en Brussel. Omdat Bewegen Op Verwijzing een gloednieuw project is, voorlopig nog niet in elke gemeente.

Maak kennis met je dichtstbijzijnde coach.