Ontdek wat een Bewegen Op Verwijzing-coach precies doet en hoe jíj je kandidaat stelt.

Wat doet een Bewegen Op Verwijzing-coach?

De coach helpt kwetsbare groepen om gezonder en actiever te leven. Door meer te bewegen op advies van een hulpverlener. Zo voelen ze zich beter in hun vel en genieten ze van een hogere levenskwaliteit.

Coaching om elke dag te bewegen

Je vertrekt van de informatie van de verwijzer en de mogelijkheden en wensen van de deelnemer. Je houdt de drempel zo laag mogelijk. Samen met de deelnemer vind je de geknipte bewegingen om dagelijks actief te zijn. Zoals naar het werk fietsen, de trap nemen of een avondwandeling maken. Misschien zet hij wel de stap naar de sportclub! Jij coacht zowel individueel als in groep, volgens de wensen van je cliënten.

Jouw taak stopt wanneer het bewegen begint. Jij motiveert, en je deelnemer gaat zelf aan de slag met zijn beweegplan.

Focus op zelfredzaamheid

Uiteindelijke doel van je opdracht? Gedragsverandering door motivatie en een nieuwe leefstijl. Zodat bewegen een gewoonte wordt voor de deelnemer, en niet langer een opdracht. Daarom is zelfredzaamheid zo belangrijk. Door je cliënt meer te laten bewegen, zit hij beter in zijn vel en is hij beter gewapend tegen ziektes.

Tips voor een toegankelijker sportaanbod

Naast de coaching ben je actief in het lokale intersectorale netwerk. Je koppelt terug naar de verwijzer over het beweegplan en de resultaten. En je signaleert waar het beweegaanbod in de buurt beter en toegankelijker kan.

Kan ik Bewegen Op Verwijzing-coach worden?

Als je interesse hebt om Bewegen Op Verwijzing-coach te worden, Laat dan hieronder je gegevens achter.

Laat hier je gegevens achter

De selectie van Bewegen Op Verwijzing-coaches gebeurt altijd op lokaal niveau door de betrokken netwerken. Deze netwerken nemen de beslissing over wie in aanmerking komt als Bewegen Op Verwijzing-coach. Jouw gegevens worden opgenomen in een databestand dat door lokale netwerken kan worden geraadpleegd wanneer ze op zoek zijn naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Daarnaast moet je beschikken over specifieke vaardigheden én één van deze diploma’s hebben. Enkel personen met een geldig diploma kunnen Bewegen Op Verwijzing-coach worden:

  • Master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen
  • Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie of erkend zijn als kinesitherapeut
  • Bachelor in sport en bewegen
  • Bachelor in de lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie

Heb je een buitenlands diploma? Dan vragen we om een specifieke gelijkwaardigheidserkenning voor te leggen.

! Het achterlaten van uw gegevens houdt géén sollicitatie in. Het Vlaams Instituut Gezond Leven zal u niet contacteren na aanmelding. Uw gegevens zullen beschikbaar worden gesteld aan de lokale netwerken. Zij zullen u contacteren indien ze op zoek zijn naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Als je wil weten of er in jouw regio behoefte is aan een coach van Bewegen Op Verwijzing, neem dan contact op met het Logo. Zij kunnen je een duidelijk antwoord geven. Hieronder vind je de verantwoordelijke van Bewegen Op Verwijzing per Logo.

Contactpersonen LOGO

Wat houdt de vorming over coaching in?

Iedere Bewegen Op Verwijzing-coach volgt een verplichte vorming bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Die duurt drie dagen en is alleen toegankelijk voor coaches van goedgekeurde projecten.

Dag 1: wegwijs in Bewegen Op Verwijzing

Je krijgt informatie over gezondheidsbevordering en achterliggende factoren waarom mensen actief of inactief zijn.
Ook dompelen we je onder in Bewegen Op Verwijzing. Met informatie over materialen, software en administratieve verwachtingen. En over het lokale intersectorale netwerk, de communicatie met de verwijzers en de inhoud van de verwijsbrief.

In 2024 vindt deze dag plaats op dinsdag 12 maart, maandag 17 juni en op maandag 2 december.

Dag 2: inzicht in kwetsbare groepen

Bewegen Op Verwijzing richt zich op patiënten met een gezondheidsrisico en een passieve leefstijl. Tijdens de vorming maak je kennis met je doelgroep. Welke rol speelt lichaamsbeweging in hun leven? Wat houdt hen tegen om te bewegen? En hoe benader je hen als zorgverlener?

Je leert ook van de testprojecten in Leuven. Zij delen hun ervaringen over de rol van de coach en de vereisten van het lokale beweegaanbod. Daarbij staan acht b's centraal: bruikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, beschikbaarheid, begrijpbaarheid, bekendheid, betrouwbaarheid en begrip.

In 2024 vindt deze dag plaats op woensdag 20 maart, dinsdag 25 juni en op dinsdag 10 december.

Dag 3: mensen motiveren

Vandaag leer je de ins en outs van motivational interviewen – in de theorie én de praktijk. Met rollenspelen bereid je je voor op de individuele en groepsgesprekken. Ook krijg je inzicht in de zelfdeterminatietheorie. Die stelt dat er drie drijfveren zijn voor motivatie: competentie, autonomie en verbondenheid.

In 2024 vindt deze dag plaats op maandag 25 maart, woensdag 3 juli en op woensdag 18 december.

Hoe stel ik mij kandidaat om Bewegen Op Verwijzing-coach te worden?

Het is belangrijk dat een coach thuis is in de omgeving. Daarom stelt elke zorgregio zijn eigen lokale coach voor.

Wil jij coach worden? We bezorgen jouw gegevens met plezier aan het Logo van je zorgregio.

Wat is het tewerkstellingsstatuut van de Bewegen Op Verwijzing-coach?

Ben je coach in dienstverband of als freelancer? Werk je voltijds, deeltijds of enkele uren per week? Die keuze maken de trekkers van het Bewegen Op Verwijzing-project.

Welke vergoeding krijgt de Bewegen Op Verwijzing-coach?

Je krijgt een vergoeding per prestatie:

  • individuele coaching: 67 euro per uur
  • groepscoaching: 27 euro per persoon per uur

In die prestatievergoeding zit ook je werk in het lokale intersectorale netwerk. En je betaalt er je uitgaven mee, zoals vervoers- en telefoonkosten.

De deelnemers en de Vlaamse overheid betalen ieder een stuk van je vergoeding.

Wanneer je in dienstverband wordt aangenomen, wordt deze vergoeding betaald aan de organisatie waar je voor werkt.

Het notitieboekje van coach Kristof Budts

Kristof Budts is coach voor Bewegen Op Verwijzing in Mechelen. Speciaal voor ons doet hij zijn (notitie)boekje open.