Bewegen is belangrijk. Zeker als je wat ouder wordt. Toen Leo Van Bets (85) last kreeg van verschillende kwaaltjes en gevallen was in de stad, ging hij samen met zijn vrouw advies vragen bij de huisarts. Die stelde voor om eens langs te gaan bij Kristof, de Mechelse Bewegen Op Verwijzing-coach.

“Ik zag dat wel zitten. Als je bijna 86 bent, is het niet altijd zo makkelijk om voldoende te bewegen. Alles gaat ook een beetje trager dan vroeger hé. Maar gelukkig houdt Kristof daar rekening mee.”

Foto Leo

"Ik doe mijn boodschappen te voet. Naar de bakker gaan is al 2.000 stappen!"

Leo Van Bets (85)

Meteen een test

Tijdens het eerste gesprek probeert een Bewegen Op Verwijzing-coach een goed beeld te krijgen van hoe je leven eruitziet. Zo kan hij of zij een beweegplan opmaken dat echt op je lijf geschreven is. Dat was niet anders voor Leo. “De eerste keer hadden we ergens in Mechelen afgesproken. Kristof is dan beginnen wandelen, aan een hoog tempo, naar zijn kantoor. Dat was toch wel een redelijke afstand en ik kon zijn tempo niet zo goed volgen. Toen we aan zijn kantoor aankwamen, vertelde hij me dat hij mij eigenlijk net getest had. Aan de hand van die wandeling kon Kristof inschatten wat ik aankon. Daarna hebben we enkele doelen gesteld en beslist dat ik zou gaan wandelen.” Perfect voor Leo, want bewegen in groep zag hij minder zitten.

De bakker? + 2.000!

Een eenvoudige manier om je stappendoel te halen, is de stad intrekken. Zo doet Leo de boodschappen zoveel mogelijk zelf. En hij weet goed hoe ver hij daarvoor moet. “Brood halen bij de bakker? Dat zijn dan 2.000 stappen erbij. Als ik naar de post ga hier in Mechelen, mogen er nog eens 1.500 stappen bij. Zo kan ik dus bepaalde zaken combineren en kom ik snel tot een gemiddelde van minstens 3.000 stappen per dag. Maar er zijn ook dagen dat het gaat tot 7.000 stappen.” En dat is bijna de aanbevolen hoeveelheid stappen voor ouderen. Door vaker de boodschappen zelf te doen en er bewust aandacht aan te besteden, zet Leo nu meer stappen dan vroeger. En dat brengt ook extra voordelen met zich mee. Want het sociaal contact is een stuk groter dan wanneer je thuisblijft of boodschappen met de auto doet!

Goede begeleiding

Een smartphone heeft Leo niet. Maar om toch een overzicht te hebben van zijn dagelijks behaalde stappen, heeft hij een schriftje waarin hij elke avond het totaal van zijn stappenteller noteert. Bij een bezoekje aan zijn coach is dat ook de leidraad van het gesprek. “Kristof kijkt altijd naar hoeveel stappen ik heb gezet. Als ik een dag maar 500 of 1.000 stappen heb gezet, vraagt hij naar de oorzaak. Ik moet dan meestal toegeven dat ik niet buiten ben geweest door het slechte weer of omdat er sport op televisie was waar ik naar wilde kijken. Maar we hebben afgesproken dat ik die stappen dan op een andere dag inhaal.”

Fitter dan jongere neven

Leo is nu bijna 86. Door meer te bewegen voelt hij zich niet alleen fitter, hij ziet er ook zijn leeftijd mee opschuiven. “Voor ik met de begeleiding begon, had ik last van ouderdomsverschijnselen. Ik ben zelfs eens gevallen. De laatste tijd ervaar ik veel minder symptomen.” Maar ook zijn zelfvertrouwen is erop vooruitgegaan. “Als ik binnen de familie kijk en zie hoe mijn jongere neven en schoonbroers achteruitgaan met ouder worden, dan vind ik wel dat het de moeite is om mijn beweging verder te zetten. Ik sta er beter voor dan sommige onder hen, ik denk dat ik het hen eens ga aanraden!”