Als onderneming heb je er alle belang bij om je medewerkers met een zittend beroep te stimuleren om minder lang stil te zitten, vaker te staan en meer te bewegen. Want medewerkers die vermijden om lang stil te zitten, ervaren niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid, maar voelen zich ook energieker, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Bovendien leiden initiatieven om minder lang stil te zitten tot minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief bedrijfsimago.

Betere vetverbranding en minder kans op diabetes en rugklachten

Minder zitten en regelmatig staan en stappen is dus gezond. Het versnelt niet alleen onze vetverbranding, het vermindert ook de kans op diabetes en rugklachten. Lang stilzitten of sedentair gedrag leidt tot grote gezondheidsrisico’s, zelfs als je voldoende beweegt (150 minuten matig intensief per week). 

Zittend beroep

Daarom is het belangrijk dat mensen met een zittend beroep of een beroep met periodes van lang stilzitten daarom gebaat zijn bij het beperken en onderbreken van lang stilzitten. Vlaamse bedienden en kaderleden brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag. Een periode die ze maar vier keer onderbreken om de benen te strekken. En het aantal beroepen dat voornamelijk zittend werk omvat, zoals administratief bedienden, chauffeurs, IT’ers, bankbedienden, laboranten, musici, onderwijzers of onderzoekers, neemt almaar toe. 

Gezonde mix van zitten, staan en bewegen

Elke dag streven naar een gezonde mix van zitten, staan en bewegen – op het werk, thuis, bij verplaatsingen (stappen of fietsen naar het werk) en in de vrije tijd – is dus de boodschap. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. Een beleid rond minder lang stilzitten op het werk draagt daartoe bij. Je kan je medewerkers onder andere met wisselwerken (elk half uur even rechtstaan) aanmoedigen om minder lang te zitten. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om je medewerkers actiever te maken, en ze dus aan te zetten tot meer bewegen.

Duurzaam beleid rond minder lang stilzitten

Er zijn heel wat Vlaamse ondernemingen die hun medewerkers aanmoedigen om regelmatig minder lang stil te zitten en even recht te staan. Met de juiste aanpak en wat moeite is elke onderneming in staat om mooie resultaten te boeken. Want de werkomgeving is zeer geschikt om mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl. Onze tools zetten je alvast goed op weg naar een duurzaam beleid rond minder lang stilzitten.

De huidige situatie kan beter