Hoe lang zit de Vlaming elke dag stil? Het Vlaams Instituut Gezond Leven wilde het weten en bestudeerde daarom tal van binnen- en buitenlandse wetenschappelijke werken over lang stilzitten. Duik je mee in de resultaten?

Volwassenen (18 t.e.m. 64 jaar)

Vlaamse volwassenen zitten, volgens studies met zitmetertjes, dagelijks gemiddeld 8,3 uur. Dat is 57 procent van hun dag, slaapuren niet meegerekend.

Kijken we naar de man-vrouwverhouding, dan zitten mannen 8,7 uur per dag (59 procent) en doen vrouwen het iets beter met 8,1 uur per dag (51 procent).

De Belgische nationale Voedingsconsumptiepeiling is een grootschalig onderzoek naar de voedings- en bewegingsgewoonten van de Belgen. Volgens die peiling zitten Belgische volwassenen gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag en brengen ze daarvan 53 minuten in de wagen door.

Wanneer zitten we het meest? Als we werken, want Vlaamse bedienden en kaderleden brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag die ze maar vier keer onderbreken om de benen te strekken. 

Vrije tijd

En zit de Vlaming ook veel in zijn vrije tijd? Volgens de cijfers alvast wel. Zowat twee op de tien volwassenen brengt ook die tijd het liefst zittend door. Schermtijd vormt een groot deel van het aantal uren zitten tijdens de vrije tijd. Smartphone, tablet, laptop of tv: de Vlaming nestelt er zich maar al te graag voor in zijn zetel.

Maar jongvolwassenen zitten toch minder? Dat had je gedacht! 20 procent van de 20-jarigen is op weekdagen al gauw 2 uur zoet met een scherm. Op zaterdag en zondag worden dat er zelfs nog meer: bijna 70 procent. 

Ouderen (65-plussers)

Vlaamse ouderen zitten, volgens een studie met zitmetertjes, meer dan 9,5 uur per dag stil.

Dit weten we ook over het zitgedrag van ouderen:

 • mannen zitten 32 minuten meer per dag dan vrouwen
 • Vlaamse ouderen zitten het meest ’s avonds en het minst ’s ochtends
 • 75-plussers zitten ’s avonds evenveel als 65-plussers, maar 75-plussers zitten overdag wel meer stil: in totaal zitten ze 35 minuten per dag meer dan 65-plussers
 • Vlaamse ouderen kijken elke dag ruim vier uur tv

Kinderen en jongeren (6 t.e.m. 17 jaar)

Uitgebreide tests bij kinderen en jongeren in Vlaanderen met een accelerometer, een toestel waarmee je beweging meet, brachten deze markante cijfers aan het licht:

 • 6- tot 12-jarigen zitten gemiddeld zo’n 7 uur per dag. Dat is maar liefst de helft van de tijd dat ze wakker zijn.
 • Bij de 12- tot 18-jarigen ligt dat cijfer nog hoger. Zij brengen zo’n 8 uur per dag zittend door.

Doen ze het beter in andere Europese landen en de Verenigde Staten? Nee, daar zijn kinderen en jongeren in hetzelfde bedje ziek.

De verklaring voor dat lange stilzitten? Deels het schoolleven. Brengen Vlaamse kinderen in de lagere school 39 procent van hun tijd door op hun stoel, dan wordt dat in de middelbare school 51 procent.

Hoe besteden 6- tot 12-jarigen hun tijd op een weekdag, als ze niet op school zijn?

 • 20 procent tuurt meer dan 2 uur naar een smartphone, tablet of tv. En in het weekend stijgt dat zelfs tot 60 procent. 
 • Meer dan een half uur heeft de gemiddelde 6- tot 12-jarige niet nodig om zijn huiswerk te maken.
 • Naar school gaan met de auto of de bus neemt elke dag zo’n 40 minuten in beslag.
 • Kinderen tussen 6 en 12 jaar zitten elke dag bijna 45 minuten stil. 40 minuten daarvan gaan op aan: 
  • eten
  • zich verzorgen (tanden poetsen, in bad gaan) 
  • helpen in het huishouden

9 op 10 Vlaamse jongeren (van 12 t.e.m. 18 jaar) brengt op weekdagen meer dan 2 uur per dag voor een scherm door. Tijdens het weekend spenderen bijna alle jongeren hieraan zelfs meer dan 2 uur per dag. Op een weekdag trekken ze daarnaast gemiddeld ongeveer 45 minuten uit voor huiswerk, 40 voor gemotoriseerd transport, 30 voor vrijetijdsbestedingen waarbij ze zitten en 45 aan zitten tijdens de maaltijden, persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. 

Kleuters (3 t.e.m. 5 jaar)

Wie ‘kleuter’ zegt, denkt meteen aan beweeglijke en energierijke ukjes. Toch zitten Belgische kleuters elke dag 6,5 tot 9 uur stil. En dat is al gauw 50 tot 80 procent van de tijd dat ze wakker zijn.

Deze cijfers vallen niet uit de lucht. Veel wordt duidelijk als je weet dat bij Belgische kleuters 76 procent van de 3- tot 5-jarigen met de auto of het openbaar vervoer naar school komt. Dat neemt gemiddeld zo’n 89 minuten per week in beslag, becijferde de Voedselconsumptiepeiling.

Kleuters mogen maximaal 1 uur per dag voor een scherm doorbrengen. 36 procent van de Belgische kleuters gaat daar elke weekdag over en tijdens het weekend is het hek helemaal van de dam. Op zaterdag en zondag zit liefst 75 procent van de kleuters meer dan een uur per dag voor zijn of haar favoriete scherm.

Dit zijn de grootste boosdoeners bij Vlaamse kleuters:

 • tv-kijken: 1 uur per dag (in het weekend zelfs 2 uur)
 • met de computer spelen: 15 minuten per dag (op weekenddagen 30 minuten)
 • zittend spelen: elke dag meer dan een uur (op zaterdag en zondag bijna 2,5 uur).